Na 2–3 porce
300 g kuřecích prsou
160 g mixu divoké (indiánské) a Basmati rýže
700 ml zeleninového či jiného vývaru
170 ml 30–40% smetany
10 hnědých žampiónů / lesních hub / shii-take / kombinace
1 větší mrkev
2 řapíky celeru
1 velká cibule
2 stroužky česneku
90 g parmezánu
3 snítky tymiánu
3 lžíce extra panenského olivového oleje
sůl, pepř
Postup
Prsa nakrájejte na slabé proužky, osolte a nechte na lince dojít do pokojové teploty.
Mrkev a celer oloupejte („odlupky“ si schovejte na zbytkový vývar ze strany 88) a nakrájejte je na
malé kostičky. Cibuli oloupejte a nasekejte najemno, oloupaný česnek na plátky. Parmezán
nastrouhejte najemno. Rýži propláchněte studenou vodou.
Houby překrojte na poloviny / menší kousky. V rendlíku rozehřejte lžíci oleje a přidejte houby. Osolte
je a restujte, dokud nepustí všechnu vodu. Jakmile začnou zlátnout, sundejte je z plotny a nechte
stranou.
Ve velkém, hlubším hrnci rozehřejte olej, přidejte mrkev s řapíkatým celerem a osolte. Až začne
zelenina zlátnout, přidejte cibuli a restujte, dokud nebude opečená také dozlatova. V této chvíli do
hrnce vhoďte maso a nechte ho zatáhnout. Poté vmíchejte česnek s tymiánem a počkejte 1 minutu.
Zalijte vývarem tak, aby bylo vše ponořené, přidejte propláchnutou rýži, orestované houby a přiklopte.
Vařte na středně silném plamenu cca 15–20 minut. Až bude maso vařené a rýže al dente, přidejte
smetanu a parmezán. Už jen krátce povařte, dochuťte pepřem a solí a podávejte.
Tip od Ivky z Cat & Cook: Tato polévka je ideální jako podzimní či zimní vydatná večeře. Moc ráda
ji připravuji z lesních, vlastnoručně nasbíraných hub, to chutná ještě o trošku líp.
Mnohem více receptů najdete na blogu www.catandcook.cz, kde můžete zakoupit i kuchařky,
které Ivka doposud vydala.
Instagram: catandcook.cz