K nejoblíbenějšímu cukroví patří vanilkové rohlíčky a linecká kolečka. Průměrně české domácnosti pečou osm druhů cukroví a drží se osvědčené klasiky. Proč ale nevyzkoušet lety osvědčené recepty, které z českých kuchyní postupně mizí? Tradiční cukroví zpestří vánoční stůl a potěší i chuťové buňky. Vánoce Češi slaví konzervativně: 80 procent z nich tráví svátky v rodinném kruhu, […]
Jídlo a pití
Vaříme dětem
Oslňte své okolí vlastnoručně napečenými cupcaky!
Máte rádi pečení? Už jste si někdy vyzkoušeli sami upéct cupcaky, mini dortíky, které v posledních letech hýbou cukrářským světem? Tento fenomén, pocházející původně z USA, se stává čím dál populárnější i u nás. Vyzkoušejte si netradiční batátové cupcaky podle receptu inspirovaného vítězným receptem z pořadu Košíčkové války (aktuální u nás vysílá TV Paprika), ve kterých […]
Grilování s Choceňskou mlékárnou
S výrobky choceňské mlékárny na letní grilování? Ano. A na své si přijdou nejen milovníci masa, ale i hub! Novinku Choceňské mlékárny, pomazánkové máslo s houbovou příchutí, lze totiž využít i při přípravě chutných steaků a grilovacích omáček. Výrobky Choceňské mlékárny mají v kuchyni všestranné využití. S pomocí choceňského pomazánkového másla lze připravit jak lehké […]
Smetanovo-jablečný koláč
130 g cukru 130 g másla 2 vejce 260 g hladké mouky 1 kg jablek 2 sáčky vanilkové cukry 0,25 l mléka 350 g zakysané smetany 2 žloutky trocha mandlových lupínků Cukr, máslo, vejce, trošku vody a mouku uhněteme a necháme chvilku v lednici odpočinout. Jablka oloupeme a zbavíme jadřinců. Těstem vyložíme formu […]
Štrúdl od maminky
500g hladké mouky 250g 100% tuku 1 vejce ¼ l mléka trocha soli Ze všech surovin uděláme těsto (tuk nastrouháme). Těsto rozdělíme na 6 dílů, každý díl vyválíme, posypeme strouhankou, přidáme nahrubo nakrájená jablka (i se slupkou). Posypeme moučkovým, skořicovým a vanilkovým cukrem a nasekanými ořechy. Nakonec ještě jednou posypeme strouhankou. Těsto přeložíme, […]
Čím nahradit kopřivy ve velikonoční nádivce?
Stejně jako vejce nebo beránek patří i nádivka neodmyslitelně na velikonoční stůl. Každý ji připravuje jiným způsobem. Někdo přidává uzené maso, jiný houby. Variací na velikonoční nádivku je nespočet, ale snad každý do ní přidává kopřivy. Čím je nahradit, když počasí této bylině nepřeje? Zelené bylinky v nádivce mají svou symboliku – představují symbol […]
Jak naložit s vykoledovanými vejci?
Velikonoce patří k největším křesťanským svátkům. Jsou spjaty s řadou tradic a zvyků, které dodržuje většina lidí z celého světa. Navzdory tomu, že se k víře v Boha hlásí jen 30 procent Čechů, oslavy Velikonoc probíhají ve většině českých domácností. Statistiky tvrdí, že alespoň jeden z tradičních velikonočních zvyků dodržuje devadesát procent českých […]
Recepty na teplé nealkoholické nápoje z čaje a kávy
Dva recepty pro dospělé osoby na zahřátí… Matcha Latte ½ čajové lžičky (nebo 2 bambusové lžičky) práškového japonského čaje Matcha Kotobuki 50 ml vody o teplotě 80 °C 200 ml našlehaného obyčejného nebo vanilkového sojového mléka Do misky nebo hrníčku dejte práškový čaj Matcha, zalijte horkou vodou a šlehejte metličkou na Matchu, případně […]