Jídlo a pití

Připravte si osvěžující italské semifreddo: dezert ze zmrzliny a žloutků

Částečně zmrzlý dezert italského původu v létě utiší chuť na sladké i studené. Dezert ze zmrzliny, žloutků a cukru na sebe bere spoustu lákavých podob a rozhodně mezi nimi najdete takovou, do níž se zamilujete.

Semifreddo mnoho lidí považuje za původní typicky italský dezert, ale jeho kořeny pravděpodobně sahají spíše do Francie. Semifreddo vzniklo z francouzského dezertu Parfait na konci 19. století. Jedná se o zmrzlinový dezert, který se tvaruje do formiček a podává se studený. Odtud také pochází jeho samotný italský název, který lze přeložit jako částečně zmrzlý.

Jak na semifreddo jako profesionál

Základem dobrého semifreda je piškot a potom kvalitní pevné náplně. „Aby se zákusek povedl, je potřeba si opatřit vyšší formičky a do nich fólii, která zabrání případnému přilepení zákusku na stěny. Nejjednodušší recept na semifredo je upéct si tenké piškotové pláty jako na roládu a vykrájet z plátů tvary formičkami, do kterých pak budete vrstvit střídavě piškot a náplně,“ předává své zkušenosti cukrářka Dortisimo.cz Olga Ceralová.

Postup

1. Připravte si piškotové pláty, který vykrojíte do tvaru formiček.

2. Do formičky vložte nastříhané pásky z fólie.

3. Vrstvěte piškot a krém, začít musíte vždy piškotem, který tvoří pevný základ

4. Na vrch semifredda patří lesklá poleva, tzv. farcitura.

5. Na závěr můžete dezert ozdobit ovocem, mátou, šlehačkou nebo čokoládovými filigrány.

Vyberte si krém podle své chuti

Nedělejte si hlavu s tím, jaký krém do semifredda zvolíte. Vyberte si ten, který vám v parném létě chutná nejvíc. Můžete sáhnout po tradičním šlehačce, tvarohu nebo zakysané smetaně. „Určitě je dobré přidat želatinu na ztužení, aby se zákusek po vytažení z formičky nerozpadal,“ radí cukrářka Olga Ceralová. Druhů krémů existuje opravdu celá řada. Záleží jen na vás, zda sáhnete po příchuti populárního slaného karamelu, tradiční čokoládě, Tiramisu nebo osvěžujícím citrónu s mangem, netradičním kokosu či dáte přednost romantickému lesnímu ovoci.

0 Shares

Leave a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..