Zdraví

Co pro školáky na svačinu, když na chodbách lákají automaty, radí Skutečně zdravá škola

I příští školní rok si budou moci školáci v automatech dopřávat slazené nápoje a čokoládové tyčinky. Ani více než rok po schválení novely školského zákona, která zakazuje prodej nezdravých potravin, se totiž Ministerstvu školství nepodařilo schválit vyhlášku definující, co je to nezdravá potravina. A to i přesto, že první návrh vyhlášky předložený už v prosinci 2015 byl skvělý a z velké části se shodoval s tím, co prosazuje Skutečně zdravá škola. Připomínky totiž měli především velkovýrobci a firmy prodávající své výrobky v rámci programu Mléko do škol, který obsahuje celou řadu nezdravých potravin. Odborná garantka iniciativy Skutečně zdravá škola proto radí, co je vhodné dávat dětem na svačinu a shromáždila i recepty na školní svačinky, které jsou pro školáky dokonale vhodné a chutnají.

Jedním z úspěchů iniciativy Skutečně zdravá škola bylo prosazení novely zákona zakazující prodej nezdravých potravin ve školách. Nicméně ministerstvo školství ani za rok od přijetí této novely nebylo schopné připravit prováděcí vyhlášku, která by stanovila, jaké potraviny jsou pro školáky nezdravé. Snažit se motivovat děti, aby ve školních automatech nemusely nakupovat, je tedy prozatím jediným řešením tohoto problému.

A jak tedy na to?

„Pokud dítě kvalitně snídá a chodí každý den do jídelny na oběd, pak mu ke svačině stačí například pár kousků ovoce. Průzkumy ale ukazují, že stále velké procento dětí doma nesnídá. Pro tyto děti je pak vyvážené jídlo během svačinové přestávky důležité nejen pro zdraví a energii, ale i pro chování a školní výsledky,” radí Margit Slimáková, odborná garantka programu Skutečně zdravá škola.

Co tedy školákovi nabídnout, když nechcete, aby hned o první přestávce vyrazil pro sušenky a Colu do školního automatu?

„Vhodné je jakékoliv kváskové pečivo, které ani nelze vyrobit nekvalitně, s máslem, sýrem, vejcem nebo třeba luštěninovou pomazánkou a kouskem zeleniny. Takovou svačinu můžete střídat třeba s ovocnými nebo zeleninovými saláty, kašemi nebo domácími dezerty s chia semínky. Nezapomínejte také na nápoje, aby dítě nebylo odkázáno na sladké limonády z automatu. Úplně nejvhodnějším nápojem je čistá voda nebo neslazené čaje. Nejvíce dětem chutnají ty ze sušeného ovoce a šípků nebo rakytníku a bylinkových směsí s ovocem,” radí Margit Slimáková. Nedoporučuje naopak jakékoliv dietní potraviny, umělá sladidla, vysoce průmyslově upravované potraviny včetně margarínů, trans tuky, izolovanou vlákninu, zbytečná aditiva, jako jsou umělé příchuti anebo barviva a mnohé konzervanty.

Recepty na zdravé svačinky pro školáky

Jablečné muffiny

(recept laskavě poskytla Škola zdravého vaření)

Ingredience:

300 g jablek

120 g jáhlové mouky

130 g bezlepkových ovesných vloček

10 g psyllia

150 g mandlového mléka

1 vejce

50 g medu

20 g rozinek

20 g vlašských ořechů

6 g kypřícího prášku

skořice

jablecne-muffiny

Jablka omyjeme a nakrájíme na menší kousky. Do mísy nasypeme jáhlovou mouku, ovesné vločky a psyllium. Směs obohatíme o mandlové mléko, jedno vejce, nasekané vlašské ořechy a rozinky. Obsah mísy ještě osladíme medem, „ovoníme“ lžičkou skořice a pak už všechny ingredience důkladně promícháme.

Jakmile nám vznikne jednolité (trochu tekutější) těsto, přidáme do něj kypřící prášek, přisypeme nakrájená jablka a ještě jednou vše řádně promícháme. Pak už těstem naplníme papírové košíčky, které hned šoupneme do trouby, a pečeme je na 180°C zhruba pětadvacet minut.

 

Pohanková směs s hruškami /25 g porce – 4 porce/

Pohanka 60 g – pohanku spaříme, propláchneme

Voda 160 ml a uvaříme do měkka

Ghí nebo olej 1 lžíce

Rozinky 2 lžíce

Mandle nebo vlašské ořechy 2 lžíce – nasekat

Hrušky 2 kusy – oloupat a nakrájet na kousky

špetka soli

špetka mletého hřebíčku

špetka skořice

Med 1 lžíce – podle potřeby

Nejprve rozehřejeme hrnec. Přidáme ghí a na něm orestujeme oříšky a rozinky. Přidáme hrušky, osolíme a dusíme doměkka. Ochutíme špetkou skořice a mletého hřebíčku. Nakonec vmícháme uvařenou pohanku a necháme prohřát.

 

Mrkvový salát do krabičky/100 g porce – 5 porcí/

Mrkev 5 ks

Olivový olej 2 lžíce

Balzamikový ocet 2 lžíce

Tymián 1 lžička

Sůl

Mrkev nastrouháme nahrubo, přidáme olej, balzamikový ocet, sůl a tymián. Vše promícháme a necháme asi 1 hodinu proležet v lednici.

 

Kuskus s meruňkami (5 porcí)

Kuskus 1 hrnek

Voda 3,5 hrnku

Sušené meruňky 50 g – nakrájených

Rozinky 50 g

Kokos 50 g

Hořká čokoláda strouhaná na posypání

Meruňky a rozinky namočíme na 10 minut do vody. Vodu pak slijeme, přisypeme kuskus, kokos, zalijeme vodou a uvedeme do varu. Vaříme na mírném plamenu cca 5 minut a 10 minut necháme dojít v uzavřené nádobě. Pak hmotu rozdělíme do pohárků. Necháme vychladnout. Sypeme hořkou čokoládou.
Autory receptů na kuskus, mrkvový salát a pohankovou směs jsou  Ing. Jana Lukešová ze společnosti Bazalka s.r.o. a výživová poradkyně Zdeňka Kolláriková. Další recepty najdete v doporučení doplňkového prodeje ve školách od Skutečně zdravé školy:

http://www.skutecnezdravaskola.cz

O Skutečně zdravé škole:

Skutečně zdravá škola je občanská iniciativa usilující o zlepšení školního stravování. Usiluje jednak o změnu Vyhlášky o školním stravování tak, aby odpovídala současným vědeckým poznatkům, a též o zavádění komplexního programu Skutečně zdravá škola.

Program je určen školám, v rámci kterého se vedení školy, učitelé, žáci, rodiče, pracovníci školních kuchyní, dodavatelé potravin, zemědělci a zástupci místní komunity společně zasazují o to, aby byla dětem poskytována chutná a zdraví prospěšná jídla a vytvářeny základy příjemné, zdravé kultury stravování. Školy, které se do programu zapojí, mimo jiné do kuchyně nakupují suroviny od místních farmářů, pekařů a řezníků a v jídelně poskytují pokrmy připravené z čerstvých sezónních surovin, splňujících kritéria Skutečně zdravé školy. Pro žáky organizují výlety na místní farmy, integrují téma jídlo do školního vzdělávacího programu, pořádají na škole farmářské trhy a komunitní aktivity, žáci absolvují lekce vaření a pěstují na školní zahradě vlastní ovoce a zeleninu.

1 Shares

Leave a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..