Jídlo a pití

Voňavé léto na plechu: nadýchaný koláč ze sezónního ovoce

Slunce svítí, zahrady voní a sezónní ovoce dozrává přímo pod rukama. Léto je proto ideálním obdobím pro pečení z čerstvého ovoce. Náš nadýchaný letní koláč je toho důkazem. Voňavé těsto z jogurtu, vajec a speciální mouky na piškotová těsta doplní šťavnatý rybíz, maliny či jahody, které dodají moučníku svěží kyselkavou chuť. Koláč je nenáročný na přípravu, a přitom vypadá i chutná jako z cukrárny. Využijte naplno letní pohodu a dopřejte si sladkou chvíli klidu, ideálně s kouskem tohoto koláče na talíři!

Svěží chuť, zdravé tělo

Když se spojí chuť čerstvého ovoce s benefity přírody, vzniká dezert, který potěší nejen smysly, ale i tělo. Maliny, přezdívané „královny bobulí“, v sobě ukrývají vlákninu pro zdravé trávení, vitaminy skupiny B, vitamin C a minerály jako draslík či hořčík[1]. Jahody, neodolatelné svou vůní, zase překvapí vysokým obsahem kyseliny listové a vitaminu C, kterého mají dokonce více než některé citrusy. V neposlední řadě jsou bohaté také na antioxidanty v podobě polyfenolů[2]. A rybíz, nejšťavnatější z trojice, přináší nejen osvěžující kyselkavou chuť, ale i porci vitaminu C, která v případě černého rybízu čtyřnásobně převyšuje citrusy. K tomu přidejme pektin, vlákninu a flavonoidy[3], a máme ingredience, které dělají z koláče víc než jen sladké pokušení – stává se z něj malý sezónní zázrak na talíři.

Pečení s lehkostí? Jen s tou správnou moukou

Aby byl letní koláč opravdu nadýchaný, jemný jako obláček a krásně vláčný, záleží na výběru správné mouky. Hladká mouka Na piškotová těsta Babiččina volba je namletá tak, aby perfektně sedla právě k piškotovým moučníkům, jako v případě tohoto ovocného letního koláče. Díky tomu těsto krásně vyběhne, drží tvar a moučníky z této mouky mají lehkou konzistenci a jemně pórovitou strukturu. Ačkoliv se může zdát, že mouka je vždy stejná, její kvalita se liší podle počasí, podmínek růstu obilí i způsobu jeho zpracování. Babiččina volba si s tím ale umí poradit. Pečlivě vybírají obilí od českých zemědělců z úrodných oblastí a díky přísným standardům se můžete spolehnout, že i váš koláč bude vždy jemný, nadýchaný a s chutí, která připomíná letní prázdniny. Nejen proto je tato mouka držitelkou značky Klasa a vítězným produktem letošního ročníku Volba spotřebitelů. Pokud byste ji v obchodě nesehnali, můžete také sáhnout po hladké mouce této značky.

Ingredience

  • 2 vejce
  • 1 hrnek moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 200 g bílého jogurtu
  • 2 hrnky mouky Na piškotová těsta Babiččina volba
  • 1 prášek do pečiva
  • 2 lžíce oleje (slunečnicový, řepkový) + na vymazání formy
  • rybíz, maliny, jahody
  • máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy

Postup

V míse utřete vejce s cukry, přidejte jogurt, mouku, a nakonec zlehka vmíchejte prášek do pečiva a olej.

Formu na pečení vymažte olejem a vysypte moukou.

Nalijte do ní těsto a navrch rozložte a pak zlehka prsty zatlačte vybrané sezónní ovoce.

Pečte v předehřáté troubě při 180 °C dozlatova (asi 45 minut).


[1] NZIP – Národní zdravotnický informační portál. Maliny [online]. [cit. 2025‑06‑24]. Dostupné z: https://www.nzip.cz/clanek/1023-maliny

[2] NZIP – Národní zdravotnický informační portál. Jahody [online]. [cit. 2025‑06‑24]. Dostupné z: https://www.nzip.cz/clanek/1013-jahody

[3] NZIP – Národní zdravotnický informační portál. Rybíz [online]. [cit. 2025‑06‑24]. Dostupné z: https://www.nzip.cz/clanek/1038-rybiz

0 Shares

Leave a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.