Jídlo a pití

VESNICKÝ ŠPALDOVÝ CHLÉB

1ks

Jednoduchý

2 hodiny, bez doby kynutí

1. den

Kvásek biga:

350 g voda

750 g BIO špaldová hladká mouka

20 g droždí

2. den

250 g voda

150 g špaldová mouka celozrnná

12 g soli

20 g sladu nebo medu

POSTUP:

První den uhněteme hodně tuhé těsto, kvásek biga. Necháme dobře přikryté, nejlépe kuchyňskou fólií, v pokojové teplotě přes noc, ideálně 16-18 hodin. Nůžkami vykynutý kvásek rozstříháme na menší kousky a přidáme zbývající ingredience. Pomalu začneme hníst, dokud se všechny přísady nespojí a pokračujeme v hnětení, dokud nedosáhneme řidšího leč nelepivého těsta. Přendáme na kuchyňskou desku a necháme 20 minut odpočívat. Poté těsto “přeložíme”, a to tak, že z každé světové strany jej maličko povytáhneme a složíme zpět přes prostředek těsta na opačnou stranu. Tento postup opakujeme 2–3krát každých dvacet minut. Těsto kompletně změní konzistenci a zhoustne. Nakonec jej posypeme moukou a vytvarujeme do tvaru ošatky, ve které bude kynout. Během kynutí předehřejeme troubu na 240 °C, vykynutý chléb vyklopíme na plech a ihned vložíme do horké trouby, na jejíž dno vlijeme 100 ml vařící vody. Ihned uzavřeme a snížíme teplotu na 220 °C. Pečeme asi 30 minut. Hotový chléb má tmavě zlatou barvu a zvoní při poklepu na spodní část. Jedná se o skvělé pečivo, ideální jen tak, s máslem či na suché toustování.

Tip:

Při překládání zapracujeme sušené ovoce či vlašské ořechy. Výborně chutná i s kousky sýru typu gouda nebo olivami.

Marsalekjosef.com

Instagram: Marsalekjosef82

Mouka Pernerka – více info na www.pernerka.cz

0 Shares

Leave a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..