Jídlo a pití

Velikonoční věnec

Čas: 2,5 hodiny

Suroviny:

            • 500 g polohrubé mouky Pernerka

            • 20 g droždí

            • 60 g cukru

            • 1 vanilkový cukr

            • 250 ml mléka (vlažného)

            • 80 g másla

            • 1 vejce

            • 1/2 lžičky soli

            • Citronová kůra z jednoho citronu

            • 1 vejce (na potření)

            • Mandle

            • rozinky

Postup:

Odlijeme si trochu vlažného mléka a přidáme lžičku cukru a droždí, promícháme a necháme vzejít kvásek cca 15 minut.

Poté smícháme všechny ostatní ingredience a vypracujeme hladké těsto, do kterého podle chuti přidáme mandle nebo rozinky. Necháme kynout cca hodinku. Těsto zdvojnásobí svůj objem.

Těsto rozdělíme na tři díly a upleteme copánek. Ten poté spojíme a vytvoříme věnec. Přeneseme na plech a necháme ještě cca 10 minut odpočinout.

Potřeme vajíčkem a můžeme posypat mandlemi. Pečeme v předehřáté troubě na 170 °C cca 40 minut.

Tipy a triky:

  • Doprostřed věnce dejte keramickou misku. Díky ní bude otvor uprostřed pravidelný.
  • K přípravě použijte českou polohrubou mouku Pernerka, díky její kvalitě těsto krásně nakyne. www.pernerka.cz, Cena: 19, 90 Kč
0 Shares

Leave a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..