Salát připravil šéfkuchař Lukáš Holý
Pivovarská restaurace OSSEGG Praha, Římská 45, Praha 2 – Vinohrady
Praha.ossegg.com
Suroviny
1 kg brambor varného tipu A anebo brambory Grenaille, které se vám budou snadno a rychle vařit
1x menší cibule bílá nasekané najemno
1x menší cibule červená nasekané najemno
1x svazek jarní cibulky nasekané najemno
2x lžíce jemně nasekané pažitky
200 g kvalitní a tučné zakysané smetany
5x lžíce pivní majonézy OSSEGG
100 g kvalitní uzené slaniny / my jsme použili naší pivní, kterou si v OSSEGGU vyrábíme sami/
100 g sýra s modrou plísní / my jsme použili uzenou Nivu /
3 x kulička nového koření
3x kulička celého pepře
2x list bobkového listu
1x větvička čerstvého rozmarýnu
sůl, pepř na dochucení
Pivní majonéza Ossegg
Suroviny
3 žloutky
lžička ostré hořčice
50 ml černého piva Balthasar 13 OSSEGG Praha
šťáva a kůra z jednoho citronu
sůl, pepř a drcený kmín
200 ml slunečnicového oleje

Postup
Tyčovým mixérem spojíme žloutky, hořčici, pivo, pepř, kmín, sůl a citron a potom postupně přidáváme olej a šleháme do požadované konzistence majonézy.
Postup na salát
- Brambory dobře umyjeme pod studenou vodou a uvaříme do měkka v osolené vodě do které jsme přidali divoké koření a větvičku rozmarýnu. Necháme vychladnout, oloupeme a nakrájíme na větší kostky. My jsme použili brambory Grenaille, tak jsme nemuseli loupat a jen jsme je rozpůlili.
- Všechny druhy cibulí pokrájíme velmi najemno, dáme si záležet.
- Zakysanou smetanu osolíme a opepříme, spojíme s majonézou.
- Uzenou slaninu nakrájíme na malé kostičky a na rozpálené pánvi orestujeme do zlatova, slijeme tuk a necháme vychladnout.
- Sýr nastrouháme na hrubém struhadle.
- Všechny ingredience vložíme do mísy a promícháme pečlivě se smetanovo-majonézovou zálivkou, aby se vše spojilo v kompaktní hmotu.
- Dochucujeme solí a pepřem, se solí už opatrně, sýr je docela dost výrazný.
- Salát můžeme ozdobit červenou cibulkou nakrájenou na jemné plátky, nasekanou chilli papričkou, kterou zbavíme semínek a pažitkou.