Jídlo a pití

Vánoční bramborový salát dle pivovarské restaurace OSSEGG

Salát připravil šéfkuchař Lukáš Holý

Pivovarská restaurace OSSEGG Praha, Římská 45, Praha 2 – Vinohrady

Praha.ossegg.com

Suroviny

1 kg brambor varného tipu A anebo brambory Grenaille, které se vám budou snadno a rychle vařit

1x menší cibule bílá nasekané najemno

1x menší cibule červená nasekané najemno

1x svazek jarní cibulky nasekané najemno

2x lžíce jemně nasekané pažitky

200 g kvalitní a tučné zakysané smetany

5x lžíce pivní majonézy OSSEGG

100 g kvalitní uzené slaniny / my jsme použili naší pivní, kterou si v OSSEGGU vyrábíme sami/

100 g sýra s modrou plísní / my jsme použili uzenou Nivu /

3 x kulička nového koření

3x kulička celého pepře

2x list bobkového listu

1x větvička čerstvého rozmarýnu

sůl, pepř na dochucení

Pivní majonéza Ossegg

Suroviny

3 žloutky

lžička ostré hořčice

50 ml černého piva Balthasar 13 OSSEGG Praha

šťáva a kůra z jednoho citronu

sůl, pepř a drcený kmín

200 ml slunečnicového oleje

Postup

Tyčovým mixérem spojíme žloutky, hořčici, pivo, pepř, kmín, sůl a citron a potom postupně přidáváme olej a šleháme do požadované konzistence majonézy.

Postup na salát

  1. Brambory dobře umyjeme pod studenou vodou a uvaříme do měkka v osolené vodě do které jsme přidali divoké koření a větvičku rozmarýnu. Necháme vychladnout, oloupeme a nakrájíme na větší kostky. My jsme použili brambory Grenaille, tak jsme nemuseli loupat a jen jsme je rozpůlili.
  2. Všechny druhy cibulí pokrájíme velmi najemno, dáme si záležet.
  3. Zakysanou smetanu osolíme a opepříme, spojíme s majonézou.
  4. Uzenou slaninu nakrájíme na malé kostičky a na rozpálené pánvi orestujeme do zlatova, slijeme tuk a necháme vychladnout.
  5. Sýr nastrouháme na hrubém struhadle.
  6. Všechny ingredience vložíme do mísy a promícháme pečlivě se smetanovo-majonézovou zálivkou, aby se vše spojilo v kompaktní hmotu.
  7. Dochucujeme solí a pepřem, se solí už opatrně, sýr je docela dost výrazný.
  8. Salát můžeme ozdobit červenou cibulkou nakrájenou na jemné plátky, nasekanou chilli papričkou, kterou zbavíme semínek a pažitkou.
0 Shares

Leave a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.