„Ty nejkrásnější svátky v roce by dle mého neměly být vůbec spojeny se stresem, melancholií či plýtváním. Měly by být o rodině a přátelích, o dobré náladě a také o výborném jídle, ke kterému naštěstí patří malý delikátní zákusek či cukroví,“ říká Josef Maršálek, cukrářský a pekařský mistr.
Zkusíme letos makronky inspirované španělskými olivovníky s vůní bergamotu, čokoládové sušenky se skořicí a lískovými ořechy anebo kokosový nepečený “led” s plátky arabské růže a mrazem sušených jahod?
Zde jsou recepisy:
MAKRONKY S OLIVOVÝM OLEJEM A BERGAMOTEM
Na makronky:
115 g mandlová moučka
230 g mletý cukr
144 g bílky
70 g cukr krupice
1/2 lžičky malinová červená potravinářská barva
Náplň:
150 g bílá čokoláda
50 g smetana ke šlehání
100 g extra virgin olivový olej
30 g voda
1 lžička čaje Earl Grey
POSTUP:
Na náplň uvaříme čaj a smetanu s vodou; necháme dobře vylouhovat a přecedíme. Čokoládu rozpustíme a opatrně vmícháme scezený smetanový čaj. Do hladce rozmíchané hmoty opatrně vešleháme olej. Necháme přes noc v lednici “uzrát”.
Cukr moučku a mandle prosejeme přes husté síto. V misce ušleháme bílky s barvou téměř dotuha, začneme postupně přidávat cukr krupice, dokud sníh není hladký a pevný a cukr úplně rozpuštěn. Rukou za pomocí štěrky opatrně vmícháme směs mandlí a cukru, hotová hmota je polotekutá, ale ne řídká. Směsí naplníme sáček s hladkou cukrářskou trubičkou a na silikonovou podložku či papír na pečení stříkáme “penízky” o průměru asi 3,5- 4 cm; maličko se roztečou. Necháme v pokojové teplotě nejméně hodinu a půl odpočívat. Troubu předehřejeme na 140 °C a makronky do ní vložíme. Pečeme asi 10-12 minut. Vytáhneme z trouby a necháme vychladnout. Po dvou spojujeme olivovo-čajovou náplní a strany ozdobíme sušenými květy chrpy. Uložíme do plastové dózy a uchováme v lednici.
ČOKOLÁDOVÉ SUŠENKY S LÍSKOVÝMI OŘECHY
Na těsto:
150 g hladká mouka
150 g polohrubá mouka
200 g máslo
200 g lískové ořechy
100 g cukr krupice
100 g nasekané hořké čokolády
20 g kakao
1/2 lžičky skořice
1/4 lžičky soli
1 žloutek
POSTUP:
Máslo ušleháme s cukrem, solí, kakaem, skořicí a žloutkem do pěny. Ručně vmícháme zbylé ingredience a z těsta vytvarujeme váleček o průměru asi 4 cm, který obalíme v hrubém cukru krystal. V lednici necháme ztuhnout a poté ostrým nožem krájíme asi 1 cm tlusté plátky, které ukládáme v rozestupech na plech s pečícím papírem. Pečeme v mírně vyhřáté troubě při 160 °C asi 12-15 minut. Skladujeme ve vzduchotěsné dóze.
KOKOSOVÝ LED S JAHODAMI A RŮŽÍ
Kokosová hmota:
300 g kondenzované slazené mléko
270 g cukr moučka
240 g mletý kokos
25 g mrazem sušené jahody
2 lžíce sušené plátky růže
POSTUP:
Všechny ingredience krátce smícháme a mezi dvěma papíry na pečení vyválíme na sílu asi 1 cm. Necháme lehce zaschnout a nakrájíme na čtverce 3 x 3 cm. Přes noc je necháme doschnout v pokojové teplotě. Jsou ideální k silnému neslazenému černému čaji. Uchováváme ve vzduchotěsné dóze.