Vánoce jsou časem radostí, ale také výzev: mnozí rodiče neustále řeší, jak dopřát dětem typické sváteční dobroty a zároveň alespoň částečně udržovat vyvážený jídelníček. Nutriční specialistka Nestlé Markéta Veverková vysvětluje, jak udržet rovnováhu mezi tradicemi, chutí a výživou – a proč není potřeba si svátky zbytečně komplikovat.
Mnozí z nás si nejspíš kladou v tento moment otázku, jak si během Vánoc užít sváteční jídlo a pohodu, ale zároveň udržet vyvážený životní styl. Máte na to nějaká doporučení?

Vánoce jsou především o pohodě, o čase stráveném s rodinou a přáteli. Není třeba se svazovat přísnými pravidly. Zároveň je dobré myslet na to, že ani k Vánocům nepatří přejídání. Proto se zaměřte na běžné velikosti porcí a také na pravidelnost a vychutnejte si tento čas klidu a pohody se svými nejbližšími.
Co za jídla doporučujete zařadit do jídelníčku tak, aby vyhovovala dětem a jejich výživovým potřebám?
Typickým znakem českých Vánoc je smažený kapr, ryby by ale měly být součástí jídelníčku po celý rok. Jsou skvělým zdrojem bílkovin a omega-3 mastných kyselin. Jsou bohaté na minerální látky jako fosfor a vápník a obsahují také jód, který pomáhá správnému fungování štítné žlázy. Proto je důležité, abychom ryby zařazovali do jídelníčku co nejčastěji. Existuje mnoho způsobů, jak ryby připravit, aby dětem chutnaly a zároveň si zachovaly cenné látky – například v páře, v troubě s minimem tuku nebo v horkovzdušné fritéze. Vhodné je také střídat sladkovodní a mořské ryby.
Na Nový rok se zase u mnoha z nás na stole objevuje čočka. Ani luštěniny bychom však během zbytku roku neměli opomíjet. Jsou výtečným zdrojem bílkovin a vlákniny a mají dobrý vliv na naše zažívání.
A jak zabránit tomu, aby děti o svátcích jedly jen cukroví?
Není důvod dětem zakazovat tyto vánoční radosti. Samozřejmě není vhodné konzumovat cukroví v nadměrném množství, ale to platí pro všechny cukrovinky nejen během svátků. Je proto dobré dětem k cukroví nabízet i nesolené oříšky nebo ovoce. To může být i sušené. Třeba domácí sušená jablka jsou skvělou volbou pro zimní měsíce.
Můžou zimní počasí a krátké dny ovlivňovat dětskou imunitu? Jak?
Významně – právě proto je důležité dbát na dostatečný přísun potřebných vitamínů a minerálních látek. Abychom se v chladném počasí udržovali v teple, doporučuji do jídelníčku zařazovat také dostatek teplých jídel na zahřátí (třeba v podobě krémových polévek) a dostatek polysacharidů pro potřebnou energii, kterou naše tělo využívá k udržování tělesné teploty.
Jak v zimě zajistit dětem dostatečný pitný režim – a jaké nápoje jsou pro ně v tomto období ideální?
V zimě máme obecně tendenci méně pít, jelikož není horko a často ani nemáme chuť na nějaký studený nápoj. O to víc bychom ale v tomto období měli na hydrataci myslet. Skvělým nápojem tak může být právě teplý čaj. Mým tipem jsou kořeněné čaje, dodají zimní atmosféru, a navíc díky ovoci a koření získá naše tělo o trochu víc vitamínů a minerálních látek. Skvělou kombinací může být ovocný či rooibos čaj se skořicí, hřebíčkem a jablky (ten je mezi dětmi velmi populární pro svou chuť podobnou jablečnému štrúdlu).
Máte na závěr nějaké tipy, jak o Vánocích nenápadně navýšit příjem ovoce, zeleniny a vlákniny u dětí i dospělých?
- Mějte doma vždy k dispozici (a na očích) košík nebo misku s umytým ovocem připraveným ke konzumaci.
- Myslete na vyvážený jídelníček i během příprav pohoštění pro rodinu i návštěvy: například sváteční/silvestrovské/novoroční pomazánky z luštěnin využijte namísto pařížského/bramborového salátu na vece a na kousíčky nakrájenou zeleninu s tvarohovým dipem/hummusem servírujte místo slaných tyčinek.
- Nezapomínejte na pravidelnost v jídle, a to ani během svátků.
- Na závěr můžete vyzkoušet zařadit i nějakou alternativu vánočního cukroví – třeba bez přidaného cukru a mouky. Tipem vám můžou být například tyto ovesné kuličky s kešu z dílny receptů Nestlé pro zdraví dětí.
Na přípravu 20 ks kuliček budete potřebovat zhruba 15 minut.
Ingredience:
– 100 g jemných ovesných vloček
– 80 g kešu ořechů (mletých nebo jemně nasekaných) + další na obalování
– 50 g datlí (namočených ve vodě a rozmixovaných na pastu)
– 1 lžíci kakaa nebo karobu + další na obalování
– 2 lžíce mandlového nápoje
– 1 špetka skořice
– mleté mandle nebo kakao na obalení
Postup:
1) Do mixéru postupně vložíme ovesné vločky, kešu ořechy, datlovou pastu, kakao, skořici a mandlový nápoj. Mixujeme, dokud nevznikne lepivá hmota. Pokud je hmota příliš suchá, přidáme trochu mléka.
2) Z hmoty odebíráme malé kousky a rukama tvoříme stejně veliké kuličky.
3) Hotové kuličky obalíme v mletých kešu nebo kakau.
4) Kuličky dáme na 30 minut do lednice, aby ztuhly. Poté můžeme podávat. Dobrou chuť!
Markéta Veverková:
Začala pracovat u společnosti Nestlé v roce 2018 na pozici nutriční specialistky, k té si postupem času převzala řadu projektů, mezi které patří i Nestlé pro zdraví dětí. V Nestlé má na starosti zavádění interních výživových strategií. Vystudovala Českou zemědělskou univerzitu v Praze, kde získala magisterský titul (Ing.) v oboru Výživa a potraviny. Je bývalou atletkou, reprezentantkou pražské Slavie, ve volném čase stále aktivně sportuje.
Nestlé pro zdraví dětí
Program Nestlé pro zdraví dětí je součástí globálního programu Nestlé for Healthier Kids a jeho cílem je motivovat rodiny, a především pak žáky základních škol k vyváženému životnímu stylu, správným stravovacím návykům a podpořit jejich zájem o pohybové aktivity. Tato mise reaguje na stále narůstající trend stravovacích potíží mladé generace, kdy více než pětina populace dětí v Česku ve věku 11–15 let má buď nadváhu, nebo je obézní.
Nestlé pro zdraví dětí letos v ČR slaví 10. výročí a od svého vzniku proškolil v Česku více než 140 000 dětí. Projekt má záštitu Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR a je provozován a financován společností Nestlé Česko s.r.o. ve spolupráci s odborníky na danou problematiku.