Články

Tip šéfkuchaře: Vyměňte grilování za piknik v přírodě – příprava piknikového koše není žádná věda

Venkovní grilování se už definitivně stalo součástí letních radovánek snad všech Čechů. Pokud však někdo hledá originálnější variantu jídla v přírodě, ideální možností je vyrazit na piknik. Svačina či oběd v přírodě je příležitostí k romantickému výletu nebo k oživení rodinného víkendu. Příprava piknikového koše přitom není nic komplikovaného. Záleží jen na vhodně zvolené kombinaci občerstvení.

„Letní měsíce jsou skvělé v tom, že nabízejí spoustu čerstvé zeleniny a ovoce. Oblíbené druhy lze předem připravit, nakrájet a pak už jenom vzít s sebou. Velmi osvěžující je v horkých dnech třeba meloun. Ovoce v kombinaci s různými druhy sendvičů, plněných bagetek nebo třeba sýrů a salátů pak tvoří ideální občerstvení pro piknik v přírodě, u vody nebo i v lese,“ poradil Jan Ehrenberger, šéfkuchař Corso Café.

Dávno neplatí, že na svačinu do přírody se nosí řízky, paštiky, karbanátky či vařená vejce a to vše s pořádným krajícem chleba. Mnohem chutnější jsou čerstvé zeleninové nebo ovocné saláty, obložené sendviče nebo sladké a slané pečivo. Všechna jídla by měla být jednoduchá a rychlá, aby jejich příprava nezabrala celý den. Přesto je možné vyzkoušet originální recepty. Složitější jídla se navíc dají snadno připravit předem.

„Při výrobě sendvičů není nutné používat vždy jen klasický toastový chléb nebo bagetu. Mezi našimi hosty je například velice oblíbený pita chléb plněný řeckým tzatziki a pečeným jehněčím. Takovéto originální plněné chleby si může každý připravit v klidu i doma. Jehněčí pak může nahradit třeba kuřecím masem nebo klidně i sýrem a doplnit čerstvou zeleninou,“ řekl Jan Ehrenberger. Kromě pita chlebů se dají velmi dobře plnit i kukuřičné nebo pšeničné tortilly. Po naplnění vznikne zarolovaný wrap, který je ideálním občerstvením i do přírody. Příprava je přitom jednoduchá a výsledek efektní a zajímavý.

Náplň sendvičů je možné podle libosti přizpůsobit momentální chuti a sezonním surovinám. V horkém počasí by ale určitě neměla obsahovat majonézu ani syrová vejce. Vhodnější je majonézu nahradit čerstvým krémovým sýrem nebo zeleninovou pastou. Tu nejlépe doplňuje grilované kuřecí či krůtí maso a k tomu listový salát nebo salátová okurka.

„Jako sladkou tečku bych nejspíš doporučil sladké pečivo, jako jsou například muffiny. Jednak je možné vytvořit vlastní zajímavou variantu, také se dají dobře přenášet a i dobře jíst třeba právě v přírodě. Já osobně bych na piknik připravil také americké sušenky cookies. Nejlépe chutnají s oříšky nebo čokoládou. Stejně jako muffiny se snadno zabalí na cestu,“ řekl Ehrenberger.

Chutné jídlo by při pikniku rozhodně mělo doplnit i dobré pití. V létě bychom se měli vyhnout těžkým červeným vínům a naopak zvolit lehké bílé víno, například chardonnay. Hitem tohoto léta jsou také růžová vína. K zakousnutí se pak hodí různé druhy sýrů, třeba přírodní ovčí sýr nebo mírně vyzrálá gouda. Tyto sýry jsou polotvrdé a v horkém počasí se neroztékají, chutí se navíc s lehkými víny skvěle doplňují.

„Řidiči a děti ocení i osvěžující nealkoholický nápoj, třeba klasickou citronádu. Tu lze vyrobit i doma a přizpůsobit ji plně vlastní chuti. Někdo má rád kyselejší, někdo naopak sladší. Pro osvěžující efekt doporučuji přidat ještě natrhané listy máty. Je lepší mátu natrhat, při krájení totiž hnědne, což pak v nápoji nevypadá dobře,“ doporučil Jan Ehrenberger, šéfkuchař Corso Café.

Internetové i kamenné obchody už dnes nabízejí mnoho variant piknikových košů a batohů. V poslední době jsou na trhu i speciální deky, které mají izolační vrstvu pro sezení na vlhké trávě. Pak už stačí přibalit míč, pétanque nebo frisbee a naplánovat trasu a místo, kam s připraveným piknikovým košem vyrazit.

Tipy na piknik od šéfkuchaře Corso Café:

ZELENINOVÁ PASTA

Nadrobno nakrájené lilky a rajčata orestujeme na olivovém oleji, ochutíme mořskou solí a čerstvě mletým pepřem. Podlijeme a dusíme do rozvaření. Když je zelenina hotová, přidáme nastrouhaný sýr pecorino a kapary a rozmixujeme pulzním mixérem na požadovanou hustotu.

Tip šéfkuchaře: Pasta nejlépe chutná na celozrnné bagetě, doplněná rukolou a vařeným nebo grilovaným kuřecím prsíčkem.

PITA CHLÉB S TZATZIKI A JEHNĚČÍM

Jehněčí kýtu okořeníme hrubou mořskou solí a čerstvě mletým pepřem. Maso zprudka opečeme na pánvi, aby se zatáhlo a zůstalo uvnitř šťavnaté. V troubě ho dopečeme tak, aby uvnitř zůstalo růžové. Z okurek, jogurtu, zakysané smetany a česneku si připravíme tzatziki, které dochutíme sekaným koprem. Pita chléb z jedné strany nakrojíme a opečeme na sucho na pánvi či na grilu a poté naplníme vychlazeným salátem a na tenké plátky krájeným jehněčím masem.

Tip šéfkuchaře: Jehněčí maso je samozřejmě možné nahradit kuřecím nebo krůtím masem. I s tím je výsledek výborný.

SENDVIČ S OKURKOU

Toastový chléb potřeme krémovým sýrem nebo sýrem cottage a ochutíme solí a čerstvě mletým barevným pepřem. Okurky nakrájíme na tenké dlouhé plátky a pokládáme je na namazaný chléb. Nakonec okurku pokapeme několika kapkami ginu pro dodání svěžesti.

Tip šéfkuchaře: Velmi osvěžující, lehký a jednoduchý recept pro horké dny.

DOMÁCÍ CITRONÁDA

Na plotně rozpustíme cukr ve vodě tak, aby ještě nedošlo k varu. Poté přidáme šťávu z limet a citronů a zalijeme studenou vodou do 2/3 nádoby. Zasypeme ledem a nakonec přidáme lístky natrhané máty.

Tip šéfkuchaře: Výhodou je, že si každý může udělat kombinaci podle své chuti – kyselejší nebo sladší. Mátu doporučuji natrhat, jinak by mohla zhnědnout.

0 Shares

Leave a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..