Jídlo a pití

Svačina pro vás i pro vaše nejmenší: slané muffiny s pancettou

Chutné a snadné. To je kombinace, kterou mnozí z vás jistě často u receptů vyhledávají. A ještě o to více, když začíná nový školní rok a všichni se opět snažíme po letních prázdninách dostat zpět do režimu a sobě i svým školákům připravovat nějaké chutné svačiny, které zpříjemní celý den. Nových a lahodných receptů není nikdy dost, zejména pokud jsou hotové do pár minut. Všechny tyto parametry tento recept naštěstí splňuje a úspěch je tak zaručen! Upečte si s námi tyto lahodné muffiny, které se můžou stát hlavní složkou nejedné svačiny, a navíc uspokojí nejenom vaše chuťové pohárky, ale i váš mikrobiom!

Recept pro milovníky i odpůrce

Kefír má bezesporu mnoho výživových benefitů, jeho chuť ale není mnohými zcela oblíbená. Jak to máte s kefírem vy? Pijete jej po litrech, nebo ho nemůžete ani cítit? Pro oba tábory máme dobrou zprávu. Příznivci si mohou díky tomuto receptu dopřát svůj oblíbený nápoj v trochu jiné podobě, odpůrci zase mohou podpořit svůj mikrobiom, aniž by kefír museli v jeho klasické formě pozřít. A proč je vlastně kefír pro naše zdraví tak prospěšný? Tento kvašený mléčný nápoj má příznivý vliv na náš trávicí systém, jelikož obsahuje vysoké množství probiotických bakterií, které podporují proces trávení a zpracovávání potravy. Podle Národního zdravotnického informačního portálu mají probiotika příznivé lokální působení na střevní pohyblivost, a díky tomu upravují zácpu či průjem. Zároveň jsou užitečné při srážení krve, a to především díky produkci bioaktivního vitaminu K. Kefírové nápoje ale obsahují mnohem více užitečných látek, kterými jsou například fosfor, vápník či hořčík, a pomáhají tak posilování našich kostí.[1][2] A to je nejeden dobrý důvod, proč tyto muffiny s kefírem vyzkoušet. Navíc podíl jejich dokonalé chuti a jednoduché přípravy mluví jasně v jejich prospěch a úspěch v kuchyni je téměř zaručen!

Jeden zázračný produkt

Také vás vždy odradí, když je seznam ingrediencí nějakého receptu delší než týden před výplatou? Nejlépe se nám totiž peče a vaří právě z věcí, které nemusíme kupovat, protože je máme doma, a jsou navíc využitelné pro mnoho dalších příležitostí a receptů. Věděli jste, že vám na pečení stačí jen jedna mouka? Babiččina volba totiž sjednotila arzenál dvou nejpoužívanějších mouk (hladká a polohrubá) do jednoho univerzálního génia. Babiččina volba Univerzální pšeničná je unikátní v tom, že nabízí jednoduché řešení pro nepřeberné množství receptů, a můžete ji tak bezstarostně využít na pečení, obalování či zahušťování pokrmů, na slano i na sladko. Jestli se ptáte, jak je to možné, odpovědí je optimální struktura této mouky, která díky kvalitnímu lepku a škrobu kombinuje vlastnosti hladké i polohrubé mouky. Mouka je navíc také doporučeným výrobkem platformy Testuj.to. K dostání je v hypermarketech Albert, Tesco a na kosik.cz

Ingredience

  • 250 g Univerzální mouky Babiččina volba
  • 2 vejce
  • 200 ml podmáslí nebo kefíru
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • 100 g pancetty
  • 50 g goudy
  • 50 g parmazánu
  • 1 PL bylinkového másla
  • 1 cibule
  • 1 ČL másla
  • silikonové formičky na muffiny
  • lněné semínko a maldonská sůl na dokončení

Postup

Na másle opečte cibulku a pancettu, nakonec nechte zavadnout špenát. V míse smíchejte vejce, mouku, podmáslí, prášek do pečiva a sůl. Vmíchejte nastrouhané sýry a opečenou pancettu se špenátem. Nadávkujte do formiček. Na závěr posypte lněným semínkem a solí.

Pečte při 200 °C asi 20 minut. Nechte vychladnout a pak vyklopte z formiček.


[1]Národní zdravotnický informační portál [online]. Probiotika. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2025 [cit. 9. 9. 2025]. Dostupné z: https://www.nzip.cz. ISSN 2695-0340.

[2] BORNÍK, Daniel. Kefír a jeho účinky na naše zdraví [online]. Rehabilitace.info, 17. září 2017 [cit. 2025-09-10]. Dostupné z: https://www.rehabilitace.info/zdravotni/kefir-a-jeho-ucinky-na-nase-zdravi/

0 Shares

Leave a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.