Jídlo a pití

Štola s jablky

Časová náročnost: 60 minut

Suroviny:

125 g špaldové hladké mouky

125 g špaldové celozrnné mouky

125 g mléka

70 g másla

1 žloutek

50 g cukru krupice

10 g droždí

1/4 lžičky soli

1/4 lžičky mletého muškátového oříšku

1/4 lžičky mleté skořice

200 g rozinek

200 g nasekaných jablek

kůra z jednoho pomeranče a citronu

150 g másla

100 g moučkového cukru

POSTUP:

Ze všech přísad kromě rozinek, jablek a marcipánu vypracujte hladké těsto a nechte ho asi hodinu kynout.

Rozválejte na tenčí placku, posypte ovocem a smotejte jako na roládu. Opět nechte asi hodinu kynout.

Těsto na lehce pomoučeném válu rozválejte na obdélník 20 × 15 cm, lehce potřete povrch vodou a přehněte tak, aby vrchní strana nebyla přesně na té spodní. Nechte na plechu s papírem dobře vykynout. Pečte při 160 °C v dobře vyhřáté troubě asi 30 minut.

Ihned po vyjmutí potřete rozehřátým máslem, spotřebujte celých 150 g. Štolu pocukrujte ze všech stran silnou vrstvou cukru. Nechte ji úplně vychladnout a zabalte do fólie. Uložte na suché místo.

TIP – Hladká špaldová mouka Pernerka

Pro správné nakynutí těsta je kvalita mouky zásadní. Věnujte proto jejímu výběru zvýšenou pozornost. Vyzkoušet můžete například českou značku mouk Pernerka.

Špaldová hladká mouka Pernerka je připravena unikátní mlecí technologií, která výrazně méně poškozuje škrobové zrno. Díky tomu získává Pernerka vynikající pečící vlastnosti.

0 Shares

Leave a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..