S odložením zimních kabátů sílí motivace k formování postavy. Jak efektivně shodit pár kil a cítit se fit, když jarní únava a malátnost útočí? Snahy zhubnout a zdravě jíst by měly začít u správného příjmu jódu. Mořské ryby nebo koncentrovaný doplněk stravy s jódem zajistí tělu energii ke cvičení a zrychlí spalování tuků. Bez jódu metabolismus naopak přechází na úsporný režim.
Při absenci jódu chybí tělu jeho ředitel, proto se začne chovat iracionálně. Jednotlivé orgány nikdo neinstruuje, jak naložit s látkami přijatými ve stravě, a chybují při látkové výměně – důležité živiny vyloučí bez povšimnutí, zatímco zbytečný tuk rychle uloží. Potřebné živiny neumí přeměnit v energii, což spěje k nadváze.„Správný přísun jódu je základem zdravého organismu, zrychluje metabolismus, podporuje spalování tuků a brání hromadění cholesterolu. Díky jódu všechny orgány přesně vědí, co s přijatými látkami dělat, sacharidům už tak snadno nedovolí přeměnit se v tuk a ukládat se,“ vylíčila Zuzana Hlinecká, výživová poradkyně z PKR Slovakia.
Podle endokrinoložky MUDr. Silvie Špitálníkové jsou jodovým deficitem mnohem častěji –- v případě poruch štítné žlázy až pětkrát více – ohroženy ženy než muži. „Ženám se při nedostatku jódu zvýší hladina pohlavního hormonu, který podněcuje tukové buňky k dalšímu schraňování zásob, a bez ohledu na diety nebo pravidelné cvičení nemohou dosáhnout předsevzatých výsledků. Kila neubývají, cítí únavu a depresi. V tomto ohledu je jód považován za základní stavební kámen zdravě fungujícího těla i ducha,“ doplnila Hlinecká.
Nadváha je velmi častým důsledkem jodového deficitu v organismu, který postihuje přibližně polovinu Evropanů. Naopak ostrovní národy, které denně konzumující stravu bohatou na jód, patří k těm nejštíhlejším. „Češi vědí, že jíst pravidelně mořské ryby je zdravé, ovšem na jejich jídelníčku se vyskytují zřídkakdy. V našich podmínkách se jód přidává do soli a díky obohacování příkrmů dobytka je obsažen také v mléce a mléčných výrobcích. Ovšem kuchyňskou úpravou se část jódu z potravin ztrácí. Platí, že čím šetrnější úprava, tím vyšší množství zachovaného jódu,“ uvedla Zuzana Hlinecká. To potvrzují především štíhlí a vitální Japonci, jejichž milované sushi obsahuje mořské řasy a syrové rybí maso, dva největší přírodní zdroje jódu.
Za nejspolehlivější formu užívání jódu v českých podmínkách považuje Hlinecká tekutý doplněk stravy vhodný také k vaření. „Jodis koncentrát je čirý, bez chuti a zápachu. Množství jódu si udrží i při tepelném zpracování, takže člověk má jistotu, že skutečně přijal doporučené množství jódu, které se rovná jedné čajové lžičce na osobu a den,“ vysvětlila Zuzana Hlinecká. „Při zvýšené fyzické aktivitě, jakou je cvičení a výdej energie, má tělo vyšší nároky také na příjem jódu, proto je důležité ho pravidelně doplňovat.“
Tabulka 1
Doporučená denní dávka jódu (dospělí) |
200 mikrogramů |
Denní příjem jódu průměrného Čecha |
80 mikrogramů |
Tabulka 2
Průměrné množství jódu v potravinách |
|
mléko |
20 mikrogramů v jednom kilogramu |
máslo |
50 mikrogramů v jednom kilogramu |
vejce |
85 mikrogramů v jednom kilogramu |
makrela |
371 mikrogramů v jednom kilogramu |
Jodis koncentrát |
80 mikrogramů ve čtyřech mililitrech (= 1 čajová lžička) |