Akce

Slavnosti brambor v centru Eden

Co: Slavnosti brambor 2014 – Ochutnejte Vysočinu

Kde: Bystřice nad Pernštejnem, centrum Eden

Kdy: 20. a 21. září 2014

Web: www.slavnostibrambor.cz

slavnosti_brambor

Chlupaté knedlíky, východňarské džadky nebo tradiční bramborák – známé i neznámé bramborové recepty přilákaly na letošní Slavnosti brambor přes dva tisíce bramborových milovníků z Bystřicka a okolí. Bystřice nad Pernštejnem ožila o víkendu už druhým ročníkem Slavností brambor a nejen co do počtu návštěvníků v centru Eden mají organizátoři opět mnoho důvodů k radosti. Centrum Eden se do půl roku dočká zahájení provozu a slavnostního otevření. Víkendové slavnosti ukázaly, že umí bystřický komplex nabídnout nejen dobré jídlo, ale také prostor pro zábavu a vzdělávání. Mnoho užitečných informací o bramborách prozradila například Jaroslava Domkářová z Výzkumného ústavu bramborářského. Ta na letošním ročníku slavností vystoupila se svojí přednáškou dokonce dvakrát, v sobotu i v neděli.

Na bramborovém menu se letos objevilo na tucet vařených, pečených i smažených jídel. „Jídelníčku letos opět dominoval bramborový tatarák. I mezi přespolními se rozneslo, jak dobrá jsou známá tradiční jídla, když jsou připravena z Vysočanských brambor. Velký úspěch mají například šulánky s povidly a mákem nebo domácí bramborové hranolky,“ vyjmenoval pokrmy organizátor Pavel Pichler. Ti ze zvídavějších návštěvníků pak měli možnost ochutnat „bramborový koláč s jablky a domácí šlehačkou“, „vepřový špalík s červeným vinným zelím, sušenými švestkami a bramborovými špeclemi“ nebo „mrkvový krém s fenyklem a česnekovým toustem“. Ke vstupence pak každý dostal pořádnou porci domácí bramboračky zdarma.

Pokrmy vybíral tento rok šéfkuchař restaurace Borovinka, oblíbený Karel Nekola. Zatímco připravoval dva pokrmy současně, bez ustání hovořil a s návštěvníky sdílel nejen své zkušenosti s přípravou bramborových jídel, ale také radil jak správně používat a kombinovat brambory s jinými surovinami. „Letos se prodalo 9 tun brambor ze 7 různých odrůd a uvařilo na tisíc porcí hlavních bramborových jídel. Jen na šulánky nebo výtečné špecle jsme spotřebovali metrák bramborového těsta,“ vyčíslil úspěchy organizátor Michal Burian. Slavnosti brambor ale nejsou jen o bramborách. Centrum Eden a lokální pěstitelé z Vysočiny přispěli svými surovinami a tak se návštěvníci mohli těšit i na jemnou pálenku jeřabinku nebo domácí mrkvovou šťávu. Na její přípravu se za dva dny spotřebovalo přes půl tuny té nejmasitější mrkve z farmy Eden.

Na nádvoří se o víkendu v okolí čtveřice lip seřadilo přes 25 stánků s gastronomií, kovářem, domácími rukodělnými výrobky, ale i informační stánky kraje Vysočina, bystřické ZUŠ nebo stánek Výzkumného ústavu bramborářského. Mimo dění na náměstí měli lidé možnost jízdy traktorem, kombajnem a na koni, účastnit se zemědělské olympiády nebo si vyjet na objížďku historickým autobusem. Řada návštěvníků se také s nadšením účastnila zahajovací cyklojízdy nebo soutěží. O mixér, mikrovlnnou troubu, dárkové poukazy na kurzy vaření a další hodnotné ceny bylo možné soutěžit v kláních o nejrychlejšího strouhače brambor, nejrychlejšího jedlíka nebo největší vypěstovanou bramboru. Ke Slavnostem brambor pak neodmyslitelně patří i folklorní atmosféra. O tu se postaraly děti z místní ZUŠ se svojí módní přehlídkou, akordeonové a smyčcové koncerty nebo závěrečná dechovka se třiceti mladými muzikanty na pódiu.

Centrum Eden se dočká slavnostního otevření u příležitosti Slavností jara 21. března 2015. Návštěvníci si tak budou moci poprvé naplno užít jízdárnu, načerpat obrazy z historie v Panském dvoře a Horácké vesnici nebo se inspirovat ke společensky a ekologicky odpovědnému bydlení v Ekopavilonu. Druhý ročník Slavností brambor se konal za velké podpory kraje Vysočina ve spolupráci s městem Bystřice nad Pernštejnem, bystřickou ZUŠ a místní VOŠ a SOŠ zemědělsko-technickou. Hlavním organizátorem akce bylo centrum Eden. Více informací o uplynulých slavnostech naleznete na www.slavnostibrambor.cz

0 Shares

Leave a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..