Jídlo a pití

Salát ke grilování

Grilovací sezóna je zde a k tomu patří také dobré přílohy. Zde je tip na skvělý přílohový salát plný bílkovin a zeleniny. I grilování může být v rámci možností zdravé, pokud nahradíte pečivo alespoň do jisté míry salátky.

Luštěninový salát se zeleninou –  4 porce / 1 porce 200g

½ ks Ledový salát

50g Fazole barevné

50g Cizrna

50g Kukuřice sterilovaná

50g Čočka Beluga

50g Mrkev

50g Cibule červená

80g Rajče cherry

30g Vinný ocet

40g Cukr

10g Sůl

50g Olivový olej

Fazole a cizrnu namočíme na 10 hodin, pak uvaříme do měkka. Jakmile je fazole a cizrna uvařená, scedíme a propláchneme studenou vodou. Čočku belugu, vaříme asi 25 minut, pak scedíme a propláchneme studenou vodou. Ledový salát nakrájíme na hrubé nudle, přidáme uvařenou luštěninu, mrkev pokrájenou na nudličky, cherry rajčata nakrájenou na čtvrtky, sterilovanou kukuřici a na drobné kostičky nakrájenou červenou cibuli. Vše přelijeme zálivkou, připravenou z olivového oleje, vinného octa, soli a octa.

 

TIP – CIZRNA MENU GOLD, ČOČKA BELUGA MENU GOLD A FAZOLE BAREVNÁ MENU GOLD

www.menugold.cz

www.lafood.cz

V Černá čočka beluga patří mezi potraviny s vysokou nutriční hodnotou. Na 100 g má dvojnásobné množství bílkovin (24 g) než třeba tofu (10 g), spoustu vlákniny a její černý pigment obsahuje antioxidanty, které se nacházejí ve velké míře v bobulovém ovoci. Je dobrým zdrojem vitamínů B a minerálů (např. železa a hořčíku). Na rozdíl od ostatních luštěnin, belugu není nutné před přípravou namáčet.

Fazole barevná se vyznačuje moučnou konzistencí a umožňuje široké využití. „Hodí se skvěle do polévek, salátů, omáček, na zapečení nebo pyré. Barevné fazole dozrávají v červené, hnědé i černé barvě. Při úpravě jim nevadí ostřejší kořenění, a proto jsou ty pravé např. pro přípravu Chilli con carne,“ radí Milan Merva, specialista na zdravý životní styl značky Menu Gold.

Cizrna obsahuje mnoho vitamínů a minerálů. Obdivuhodný je vysoký obsah železa, ale také vápníku, hořčíku, draslíku, fosforu a manganu. Cizrna je luštěnina, kterou odborníci doporučují konzumovat pravidelně a také je výborným zdrojem rostlinných bílkovin. Cizrnu je vhodné před vařením namáčet minimálně 8 hodin nebo ji nechat 1 – 2 dny naklíčit.

0 Shares

Leave a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..