Grilovací sezóna je zde a k tomu patří také dobré přílohy. Zde je tip na skvělý přílohový salát plný bílkovin a zeleniny. I grilování může být v rámci možností zdravé, pokud nahradíte pečivo alespoň do jisté míry salátky.
Luštěninový salát se zeleninou – 4 porce / 1 porce 200g
½ ks Ledový salát
50g Fazole barevné
50g Cizrna
50g Kukuřice sterilovaná
50g Čočka Beluga
50g Mrkev
50g Cibule červená
80g Rajče cherry
30g Vinný ocet
40g Cukr
10g Sůl
50g Olivový olej
Fazole a cizrnu namočíme na 10 hodin, pak uvaříme do měkka. Jakmile je fazole a cizrna uvařená, scedíme a propláchneme studenou vodou. Čočku belugu, vaříme asi 25 minut, pak scedíme a propláchneme studenou vodou. Ledový salát nakrájíme na hrubé nudle, přidáme uvařenou luštěninu, mrkev pokrájenou na nudličky, cherry rajčata nakrájenou na čtvrtky, sterilovanou kukuřici a na drobné kostičky nakrájenou červenou cibuli. Vše přelijeme zálivkou, připravenou z olivového oleje, vinného octa, soli a octa.
TIP – CIZRNA MENU GOLD, ČOČKA BELUGA MENU GOLD A FAZOLE BAREVNÁ MENU GOLD
V Černá čočka beluga patří mezi potraviny s vysokou nutriční hodnotou. Na 100 g má dvojnásobné množství bílkovin (24 g) než třeba tofu (10 g), spoustu vlákniny a její černý pigment obsahuje antioxidanty, které se nacházejí ve velké míře v bobulovém ovoci. Je dobrým zdrojem vitamínů B a minerálů (např. železa a hořčíku). Na rozdíl od ostatních luštěnin, belugu není nutné před přípravou namáčet.
Fazole barevná se vyznačuje moučnou konzistencí a umožňuje široké využití. „Hodí se skvěle do polévek, salátů, omáček, na zapečení nebo pyré. Barevné fazole dozrávají v červené, hnědé i černé barvě. Při úpravě jim nevadí ostřejší kořenění, a proto jsou ty pravé např. pro přípravu Chilli con carne,“ radí Milan Merva, specialista na zdravý životní styl značky Menu Gold.
Cizrna obsahuje mnoho vitamínů a minerálů. Obdivuhodný je vysoký obsah železa, ale také vápníku, hořčíku, draslíku, fosforu a manganu. Cizrna je luštěnina, kterou odborníci doporučují konzumovat pravidelně a také je výborným zdrojem rostlinných bílkovin. Cizrnu je vhodné před vařením namáčet minimálně 8 hodin nebo ji nechat 1 – 2 dny naklíčit.