Jídlo a pití

Provoněné jaro

Přivítejte jaro provoněnými tradičními recepty, které se hodí i na slavnostní velikonoční tabuli. Čerstvé bylinky, které na jaře najdeme prakticky na každém kroku, se hodí nejen k masům či do salátů, ale neobejde se bez nich ani tradiční nádivka. Drůbežářský závod Klatovy nyní představuje snadné recepty na voňavé pečené kuře, kterým oslníte i ty nejnáročnější strávníky.

Čerstvé bylinky se nejlépe kombinují s lehkým, a u dětí tolik oblíbeným, kuřecím masem, které do sebe všechny vůně hravě absorbuje. Drůbežářský závod Klatovy je druhý největší zpracovatel kuřecího masa v České republice a u svých výrobků garantuje tradiční způsob zpracování i výroby a dobrou chuť. Velký důraz klade především na kvalitu masa a jeho český původ.

Pečené kuře s jarní nádivkou

Ingredience:

kuře DZ Klatovy

sůl

pepř

máslo

Na nádivku:

2 rohlíky

2 vejce

slanina

cibule

1 dcl mléka

petrželová nať

kopřivy

pažitka

muškátový oříšek

sůl

pepř

Postup:

Rohlíky nakrájíme na kostičky, vložíme do velké mísy a zalijeme mlékem. Cibuli a slaninu nakrájíme najemno a osmahneme na másle. Když je směs opečená dozlatova, vložíme ji do mísy k rohlíkům. Přidáváme vejce, najemno nasekané čerstvé bylinky a dochutíme muškátovým oříškem, solí a pepřem. Kuře opláchneme a naplníme připravenou nádivkou. Z obou stran opepříme, dobře osolíme a dáme do pekáčku. Na maso poklademe kousky másla, které můžeme opatrně vložit i pod kůži. Kuře tak zůstane šťavnaté. Pečeme v předehřáté troubě hodinu až hodinu a půl na 180° C.

 

Jarní voňavé kuře s bramborami a jablky

Ingredience

kuře DZ Klatovy

brambory

2 jablka

2 šalotky

máslo

šalvěj

rozmarýn

tymián

sůl

pepř

 

Postup

Kuře omyjeme. Mezi jeho kůží a masem na prsou opatrně nožem vytvoříme malé kapsy, do kterých vložíme kousek másla a lístky šalvěje. Důkladně osolíme a opepříme ze všech stran (i zevnitř) a vložíme do pekáče. Ke kuřeti přidáme na měsíčky nakrájené brambory, jablka a šalotku. Lehce osolíme a přidáme snítky rozmarýnu a tymiánu. Pečeme společně hodinu na 180° C.

0 Shares

Leave a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.