Zdraví

Pro koho se hodí omega-3 mastné kyseliny?

Potřebujete zvládnout náročné zkouškové období? Chcete posílit sovu paměť a koncentraci? Připravit svůj mozek na stáří nebo dopřát svému nenarozenému miminku dostatečný přísun živin? Omega-3 mastné kyseliny jsou “multifunkčními” pomocníky v každém věku.

Omega-3 mastné kyseliny patří mezi esenciální mastné kyseliny, lidské tělo si je však nedokáže samo vytvářet a musí je přijímat ve stravě. O omega-3 mastných kyselinách se toho ví hodně, shrňme si alespoň čtyři oblasti, kdy nám mohou být výrazně prospěšné.

Omega-3 mastné kyseliny

V těhotenství a dětství

O dostatečný příjem omega-3 mastných kyselin je třeba dbát již v těhotenství, pozitivní efekt má na zdraví dítěte i matky. Omega-3 během těhotenství ovlivňují růst a vývoj plodu, zvláště jeho mozku a centrální nervové soustavy. Dostatečné množství těchto látek také snižuje riziko předčasného porodu a posiluje imunitu matky i obranyschopnost miminka. Podle nových studií má dostatek omega-3 mastných kyselin pozitivní vliv například na kognitivní funkce, imunitu i IQ u dětí.

Pro zdravé srdce

Jedna z nejvýznamnějších omega-3 mastných kyselin – kyselina eikosapentaenová (EPA) má obzvlášť blahodárné účinky na srdce – zabraňuje shlukování krevních destiček v cévách, čímž snižuje riziko srážení krve v srdci a tím také možného infarktu. Omega-3 mastné kyseliny také snižují hladinu “špatného” cholesterolu, pomáhají snižovat vysoký krevní tlak a vysokou srdeční frekvenci a tím také obecně riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění.

Látky mozku prospěšné

Omega-3 podporují koncentraci a schopnost mozku učit se, což ocení nejen studenti a intelektuálně pracující lidé. Pozitivně působí také na optimální stárnutí mozku, mohou mít také vliv na snížení rizika nebo oddálení vzniku demencí včetně Alzheimerovy choroby. „Největší pozitivní efekt na kognitivní funkce stárnoucích jedinců byl prokázán v případě substituce omega-3 nenasycenými mastnými kyselinami. Obdobné důkazy svědčí i pro kladné působení kyseliny listové, vitaminu B12 a ginkgo biloby,“ uvádí ve svém odborném článku profesor MUDr. Jiří Raboch, DrSc[1]. Omega-3 mastné kyseliny jsou obsaženy zejména v rybách, ve vlašských ořeších, sóji a olejích různých druhů. Další možností, jak zajistit jejich dostatečný přísun, jsou doplňky stravy, například přípravek Acutil, který obsahuje kromě omega-3 také řadu dalších pro mozek prospěšných látek.

Omega-3 mastné kyseliny1

Spolehliví spojenci při hubnutí

V čem tkví podstata hubnutí za pomocí omega-3 mastných kyselin? Hladina inzulinu hraje v těle důležitou roli při řadě procesů, a to také při hubnutí, kdy ovlivňuje vstup glukózy do buněk. Díky omega-3 mastným kyselinám je tělo citlivější na inzulin, což způsobuje, že se úspěšněji vypořádává s cukrem v krvi. Při dostatku omega-3 mastných kyselin dochází ke zlepšení senzitivity a efektivnějšímu působení inzulinu, proto se vám lépe daří hubnout.

[1]Raboch, Jiří. Kognitivní funkce, stárnutí a stravovací návyky. Česká a slovenská psychiatrie 2010, 106(2): 81-86, dostupné z http://www.cspsychiatr.cz/detail.php?stat=37.

0 Shares

Leave a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..