Zdraví

Potýkat se s neuropatií je běh na dlouhou cestu, nikoliv boj s větrnými mlýny

Každý z nás už se někdy v životě s diabetikem setkal nebo jej má ve své rodině. Někdy však o nemoci těchto lidí nevíme a ani netušíme, jaké další potíže toto onemocnění doprovázejí. Jednou z těch opravdu nepříjemných je neuropatická bolest.

Neuropatie neodmyslitelně patří u řady diabetiků k běžným a velmi nepříjemným součástem jejich choroby. “Diabetická periferní neuropatie (DPN) je jednou z běžných komplikací diabetu a nejčastějším typem periferní neuropatie vůbec,” uvádí ve své stati PharmDr. Ondřej Zendulka, Ph.D.[1]

Primárním znakem neuropatie je poškození periferních nervů, jež vede k řadě nepříjemných symptomů zatěžujících pacienta. Jedním ze zásadních problému je to, že dodnes přesně nevíme, jak diabetikům od bolesti pomoci. “Současné terapeutické možnosti jsou zaměřeny především na bolestivé symptomy periferních neuropatií, podávání léčiv je zatíženo výskytem nežádoucích účinků a častými lékovými interakcemi,” dále uvádí PharmDr. Ondřej Zendulka, Ph.D. Právě diabetici patří mezi pacienty nejčastěji postižené neuropatickou bolestí. Mezi další časté příčiny neuropatie patří např. léčba cytostatiky (látkami používanými k léčbě nádorových onemocnění).

Kurkumin, resveratrol a mangiferin – sehraná trojice

O tom, že látky, mezi které patří resveratrol, kurkumin a mangiferin, mohou v této oblasti hrát významnou roli, již víme. Problém kurkuminu i dalších zmíněných látek však spočívá v jejich nízké biologické dostupnosti, což znamená, že tělo dokáže reálně využít jen jejich malou část a zbytek přichází vniveč/nazmar.

“Jedním z nejlépe prostudovaných polyfenolů s dokumentovanou významnou biologickou aktivitou je resveratrol, který je obsažen výhradně v rostlinných tkáních a v malých množstvích je běžnou součástí lidské stravy. Antioxidační vlastnosti resveratrolu jsou mimo jiné spojovány i s jeho neuroprotektivními vlastnostmi,” uvádí k jedné z významných látek PharmDr. Ondřej Zendulka, Ph.D.

Kapitolou samou pro sebe je látka kurkumin. Jedná se o přírodní polyfenol s prokázanou širokou biologickou a antioxidační aktivitou a protizánětlivými účinky. Pozitivní vliv kurkuminu známe především u diabetiků.

 

Stejně jako resveratrol, je i kurkumin schopný snižovat glykemii a zvyšovat plazmatické koncentrace inzulinu a působit tak přímo proti primární příčině vzniku diabetické neuropatie. Tyto látky jsou vhodné nejen jako doplňky terapie neuropatické bolesti, ale i preventivně u nově diagnostikovaných diabetiků a pacientů před zahájením léčby cytostatiky. Kurkumin, resveratrol, mangiferin nebo vitamín B6 společně s látkami potřebnými k usnadnění vstřebávání obsahuje na českém trhu nedávno uvedený doplněk stravy Neuritogen. Obsahuje speciální kombinaci látek pro efektivní využití a zpomalení vstřebávání (lecitin a extrakt z pepře černého – piperin).



[1] PharmDr. Ondřej Zendulka, Ph.D.: Perspektivní farmakoterapeutické možnosti u diabetické a cytostatiky indukované neuropatie, Remedia, ročník 23, číslo 4/2013.

0 Shares

Leave a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..