Když už káva nestačí, vyměňte jí za zdravějsí variantu, zelený čaj Matcha z Japonska, který stejně tak jako pampeliškový sirup, dodá tělu potřebnou energii a únava je pryč!
Pampeliškový sirup je skvělým lékem při řadě problémů. Pomáhá s vyrážkami, lišeji, čistí žaludek, žlučníkové kameny, poruchy metabolism, nemoci sleziny, čistí krev a pomáhá při zadržování tekutin v těle.
Recept limonáda
pár kostek ledu
2 g Matcha japonský mletý čaj (suchou směs rozmícháme se 3 lžícemi vody)
2 polévkové lžíce pampeliškového sirupu
½ hrnku perlivé vody
zamícháme lžičkou
zdobíme plátkem citronu, pampeliškou a mátou
Recept na pampeliškový sirup
120 pampelišek
1 kg světlého třtinového cukr
1 l vody
1 ks pomeranč bio
1 ks citron bio
Pozn.: pokud neseženeme chemicky neošetřené citrusy, raději je zbavíme kůry
Postup:
– na čistém místě bez dopravy natrháme mladé pampeliškové květ
– rozložíme na síto nebo něco vzdušného a necháme zavadnout, aby z květů vylezl hmyz- poté vložíme do hrnce spolu s citronem a pomerančem, které nakrájíme na plátky
– přidáme cukr, vodu a za stálého míchání přivedeme k varu a poté necháme zchladnout
– vychladlou směs dáme do chladničky a necháme pod pokličkou dalších 48 hodin louhovat
– po dvou dnech směs scedíme a z pampelišek vymačkáme veškerou tekutinu
– za občasného míchání vaříme na mírném plamenu asi hodinu
– horký pampeliškový sirup přelijeme do čistých lahví a ihned uzavřeme
Sirup z pampelišek se dá lehce vyrobit i za studena. V zavařovací sklenici zasypeme pampelišky cukrem, promícháme a necháme 48 hodin působit. Poté přidáme vodu a necháme dalších 24 hodin ležet.
Následně scedíme, dáme do čisté sklenice a skladujeme v chladničce. Snadné a účinné.
======================
Tomáš Kubíček, barman
YouTube pořad NA BARU, kde Vás naučí oblíbené drink a dozvíte se mnoho zajímavostí
Facebook: NA BARU
Instagram: nabaru.cz