Počet porcí: 8 porcí
Čas: 15 minut + 60 minut kynutí
Ingredience:
300 g pohankové celozrnné hladké mouky Pernerka
1 ČL cukru
Špetka soli
20 g droždí
1 ČL prášku do pečiva
100 ml mléka
100 ml teplá voda
2 PL olivového oleje
4 stroužky česneku
Postup:
Nejprve si smícháme droždí, cukr a teplé mléko. Promícháme a necháme cca 15 minut vzejít kvásek. Poté promícháme mouku, sůl, prášek do pečiva, olivový olej a prolisovaný česnek s připraveným kváskem. Poté přidáme 100 ml teplé vody a zpracujeme řidší těsto, které posypeme moukou a necháme na teplém místě 1 hodinu kynout.
Po hodině posypeme moukou a ručně vypracujeme pevné těsto. Vyválíme tenký váleček a omotáme kolem špejle, na kterou jsme si střídavě napíchali černou a zelenou olivu.
Vytvořené spirálky potřeme žloutkem a posypeme hrubozrnnou solí. Pečeme v předehřáté troubě cca 20 minut na 200 °C dozlatova. Servírujeme s česnekovým dipem nebo jen tak.
TIP Pernerky: Místo oliv můžeme použít sušená rajčata nakládaná v olivovém oleji a poté namáčet v bazalkovém pestu.
Pohanková celozrnná hladká Pernerka
Pusťte se do pečení s pohankovou celozrnnou moukou. Díky pečlivému namletí nahladko se vám s ní bude pracovat stejně dobře jako s běžnou pšeničnou moukou.