Biopotraviny, trend poslední doby, který ale v českých zákaznících vyvolává rozpaky. „V zahraničí se produkty s označením BIO těší veliké oblibě a jejich prodej dlouhodobě roste, na českém trhu se ale stále jedná o kontroverzní označení, ke kterému značná část zákazníků chová nedůvěru,“ uvádí Blanka Procházková, nutriční specialistka RACIO, která vysvětluje, že nedůvěra je neopodstatněná. „Každá biopotravina musí nést zákonné označení a je přísně kontrolován její původ i složení, ekologické benefity jsou pak nezanedbatelné.“
Každý, kdo chce českému zákazníkovi předložit jakoukoli biopotravinu, musí splňovat podmínky zákona O ekologickém zemědělství. Ten přesně určuje jak zemědělské, tak technologické postupy výroby produktu, a udává i jasná pravidla ochrany a zachování přírody. „Patří sem zákaz využívání jakýchkoli syntetických postřiků a hnojiv, striktní zákaz podávání antibiotik a hormonů zvířatům, ale i zákaz přidávat do výrobků umělá barviva a ochucovadla,“ vysvětluje Procházková, která zdůrazňuje, že kontroly každého podniku, který vyrábí biopotraviny nebo produkuje biosuroviny, probíhá minimálně jednou ročně, a že je přísně kontrolováno dodržování všech uvedených bodů.
Označení BIO
Každá biopotravina ekologického zemědělství nese označení BIO – to je pro spotřebitele zárukou, že producent dodržel veškeré podmínky, které stanovuje zákon. BIO produkty proto musí nést na obalu jasné označení slovem BIO, kód kontrolní organizace, která dohlíží na dodržení podmínek bioprodukce, ale i grafické logo. „Tím je tzv. biozebra – celostátní ochranná známka, která zaručuje původ produktu. Evropská legislativa pak nařizuje označení pomocí loga eurolist. Každý producent by měl také vlastnit certifikát, který jej opravňuje k prodeji potravin v BIO kvalitě,“ vysvětluje Procházková.
Při produkci a výrobě biopotravin je zakázáno používat jakékoli chemické postřiky a umělá hnojiva, ale i geneticky modifikované suroviny. Z toho vyplývá několik benefitů. „Mnohdy slýcháme, že některé potraviny už nechutnají tak, jako za našeho dětství. Povzdechy – jahody bývaly sladší, švestky modřejší a rajčata chutnější – slyšíme při každém nákupu v obchodě. Je to tím, že dnes je vše hnojeno chemickými hnojivy, aby plodiny vyrostly rychleji. Nakonec jsou produkty sklizeny dříve, dozrávají za pomoci dalších chemikálií ve skladech – jen proto, aby se proces pěstování co nejvíce zkrátil a vyprodukovalo se maximální množství v co možná nejkratším čase. Při produkci biosurovin se tyto látky používat nesmějí, vše dozrává na slunci a sklízí se, až když je ovoce plně dozrálé. Proto jsou takové potraviny chuťově i vzhledově lepší, ale obsahují také více vitamínů a minerálů a méně chemických látek,“ vysvětluje Procházková.
BIO je dražší?
Český zákazník většinou vidí jen vyšší cenu za v jeho očích „stejnou“ mrkev – jediným rozdílem je pro něj nesmyslné slovíčko BIO a pak právě cena. „Ano, cena bývá vyšší – produkce v rámci ekologického zemědělství je finančně nákladnější – vypěstovat potraviny bez chemických hnojiv a pesticidů je totiž obecně náročnější – jak časově, tak technologicky,“ vysvětluje specialistka společnosti RACIO, ale zároveň upozorňuje, že zdravotní benefity například u zeleniny a ovoce jsou neocenitelné: „Tělu dodáváte pouze kvalitní a bezpečné potraviny s vyšším obsahem výživových látek – vitamínů a minerálů. Navíc si na nich i více pochutnáte,“ odkazuje Procházková k tomu, že BIO potraviny bývají obecně chutnější než jejich neBIO protějšky.
Mnoho výrobců už na českém trhu zařazuje do svého portfolia produkt, který je pouze ze surovin ekologického zemědělství. „Stejně tak společnost RACIO, která od roku 1999 nabízí řadu BIO, v níž zákazníci najdou jak klasické pufované chlebíčky, tak i rýžové chlebíčky s čokoládou,“ říká Procházková.
Procházková na závěr upozorňuje, že je vždy důležité sledovat komplexní složení potravin a číst obaly, které prozradí to nejzásadnější: „Rozhodující je skladba jídelníčku – aby byl pestrý a výživově vyvážený. Tím, že zařadíte více biopotravin, jej můžete zlepšit. Obecně platí zlaté pravidlo všeho s mírou – i bioslanina bude vždy slaninou, a přestože bude pocházet ze zvířat, které nebyly při svém chovu dopované antibiotiky a hormony, bude stále obsahovat vysoké množství tuku.“
Biopotraviny jsou potraviny vyrobené z produktů ekologického zemědělství za podmínek určených zákonem bez použití umělých hnojiv, chemických postřiků či geneticky modifikovaných organismů (GMO). Ekologické zemědělství dbá nejen na výsledný produkt, ale i na ochranu přírody a její trvalou udržitelnost.
Biozebra – logo, kterým jsou povinně značeny všechny balené potraviny vyprodukované v České republice nebo dovezené do ČR přímo ze třetích zemí.
Eurolist – logo, kterým jsou povinně značeny všechny balené potraviny vyprodukované v zemích Evropské unie.