Jídlo a pití

Levandulové sušenky podle Ivky z Cat & Cook

Máslové levandulové sušenky jsou nedílnou součástí našeho vánočního cukroví. Začala jsem je péct,
když jsem se v obchodě naštvala, že všechny rádoby máslové sušenky mají téměř nulový obsah másla
a jejich chuť je nic moc. Přitom je to tak jednoduché!

Na cca 50 kusů


250 g másla
100 g moučkového cukru
250 g hladké mouky
2 žloutky
semínka z jednoho vanilkového lusku
lžíce sušené jedlé levandule
špetka soli
embosovaný váleček / razítka /
vykrajovátka


Postup


Mouku a cukr prosejte na vál, přidejte na plátky nakrájené máslo a žloutky. Na směs nasypte
levanduli, sůl a semínka z vanilkového lusku. Špičkami prstů zpracujte těsto do pomyslné drobenky a
poté ho spojte pomocí hrany dlaně. Vytvořte kouli a zabalte ji do dvou vrstev potravinové fólie. Takto
připravené těsto by mělo odpočívat v lednici minimálně 2 hodiny, ale lepší je nechat ho přes noc.
Troubu si předehřejte na 160 stupňů. Těsto vyndejte z lednice a vyválejte plát silný asi 5 mm. Pokud
máte embosovaný váleček nebo razítko, štětcem do mezer nanest hladkou mouku a mírným tlakem
přejeďte po těstě, v případě razítka lehce otiskněte do těsta. Vykrajovátkem poté vykrájejte a pečte
na plechu vyloženém pečícím papírem dorůžova.

TIP: Těsto bude potřeba hodně podsypávat moukou, nicméně základní pravidlo je pracovat rychle.
Pokud máte malý vál, raději si těsto rozdělte na menší kusy a z lednice vyndavejte postupně.
Další recepty od Ivky najdete na www.catandcook.cz nebo v jejích kuchařkách, které zajoupíte také
na jejím webu. Můžete ji sledovat i na Instagramu catandcook.cz!

0 Shares

Leave a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.