Dopřejte si v létě trochu slaďounkého mlsání. Využijete k tomu sezónní lokální ovoce nebo suroviny, které vám připomenou letní exotickou dovolenou. Ať už chystáte rychlé pohoštění pro návštěvu nebo si chcete jen trochu zahřešit u dobré knížky na konci dne, z následujících dezertů si jistě vyberete.
Prokládané jahody se šlehačkou a kukuřičnými Silouette
Rychle, jednoduše, sezónně. Zdravá a pestrá varianta pohoštění obohatí vaši zahradní party. Využijte klidně jiné sezónní ovoce, například rybíz nebo borůvky.
Suroviny na 4 porce:
RACIO Silouette s pohankou a dekorem
500 g jahod
250 ml šlehačkové smetany
70 g domácího vanilkového cukru
100 g hořké čokolády
8 lístků čerstvé máty na ozdobu
Nejprve vymícháme jemný krystalový cukr se dvěma vyškrábanými vanilkovými lusky a necháme odpočívat přikryté minimálně 48 hodin. Vznikne nám domácí vanilkový cukr, který můžeme uchovávat stejně jako kupovaný a využívat i několik měsíců.
Polovinu jahod rozmixujeme s vanilkovým cukrem ponorným mixérem. Vyrobíme tak husté pyré. Druhou polovinu rozřežeme na čtvrtiny. Hořkou čokoládu nastrouháme na struhátku.
Rovnou dezert vrstvíme: Kukuřičné Silouette, vyšlehaná šlehačka, jahody a jahodové pyré. Hotový dezert zdobíme lístky máty a strouhanou čokoládou.
Kokosová pěna s kukuřičnými Cornies
Lehká kokosová pěna je skvělá i mražená, můžeme ji podávat jako kokosovou zmrzlinu dozdobenou Cornies a čerstvým kokosem.
Suroviny na 5 porcí:
12 ks Cornies s hořkou čokoládou
250 ml smetany ke šlehání
1 kokosový ořech nebo 200 g strouhaného kokosu
50 ml kokosového likéru Malibu
100 ml kokosového mléka
3 lžíce třtinového cukru
Smetanu vyšleháme dotuha s třtinovým cukrem, přidáme nastrouhaný čerstvý či sušený kokos, kokosové mléko a kokosový likér. Vše dohromady zlehka promícháme, už nešleháme. Prokládáme kukuřičnými Cornies a hned podáváme.
Lehká svěží žemlovka
Česká klasika v novém podání vás mile překvapí, oceníte ji jako sladkou večeři nebo jako rychlý dezert ke kávě.
Suroviny na 4 porce
1 balení Chlebíčků rýžových se sójou
6 jablek
250 g tvarohu
2 lžíce krystalového cukru
2 vejce
3 lžíce medu
Hrst rozinek
1 lžička mleté skořice
1 lžička moučkového cukru
Šťáva z 1 citronu
Jablka očistíme, nastrouháme a smícháme s medem, umytými rozinkami a šťávou z ½ citronu a skořicí. Žloutky vyšleháme s cukrem a promícháme s tvarohem. Do menšího plechu vyskládáme chlebíčky, na ně rozetřeme jablkovou směs a poklademe další vrstvu chlebíčků. Potřeme tvarohovou směsí a odložíme na 15 minut, aby chlebíčky nasákly šťávu.
Následně vložíme do předehřáté trouby na 190 °C a pečeme 15 minut. Bílky vyšleháme se zbývající citronovou šťávou a moučkovým cukrem, přidáme na žemlovku a pečeme dalších 10 minut.