I když se po celý rok poctivě snažíme dbát zásad zdravého stravování, nad bohatě prostřenou štědrovečerní tabulí vezme většina novoročních předsevzetí za své. Jsou přece Vánoce a k těm patří kromě rozsvíceného stromku, dárků a jesliček s Ježíškem také cukroví a pořádná porce kapra s bramborovým salátem. Jak tedy skloubit staročeské tradice se zdravým životním stylem.
Abychom se nemuseli vzdávat tradičních vánočních dobrot, můžeme mnohé recepty nahradit dietnějšími variantami. Jako inspiraci pro Vás naše nutriční specialistka Nikola Gojdičová připravila návrh na lehkou štědrovečerní večeři – kapra na modro. Tato staročeská úprava nevyžaduje žádné přidané tuky, není ani potřeba kapra smažit. Jako přílohu doporučuje podávat klasický bramborový salát, jen místo obvyklé majonézy použijeme bílý jogurt. Takto připravená večeře je nejen chutná, ale především lehce stravitelná. Díky tomu si pohodu Vánoc můžete vychutnat bez výčitek i kil navíc.
Kapr na modro
Suroviny potřebné na přípravu jedné porce:
- 150 g kapra (vhodnější je bez šupin)
- 50 g mrkve
- 50 g celeru
- 50 g petržele
- 100 g cibule
- divoké koření – pepř, bobkový list, nové koření, tymián
- sůl, cukr, ocet
Pracovní postup:
Kapra zakoupíme pokud možno bez šupin, díky tomu se nám na konci tepelné přípravy zbarví modře, odkud pramení jeho název. Pokud máme kapra se šupinami, dbáme na to, abychom nepoškodili při čištění jeho kůži.
Očištěného kapra nakrájíme na jednotlivé porce o váze cca 150 g. Osolíme, pokapeme citronem a necháme cca 30 minut odležet. Do velkého hrnce dáme vařit vodu, přidáme nahrubo pokrájenou kořenovou zeleninu s cibulí nakrájenou na kolečka. Nasypeme divoké koření, osolíme a zalijeme octem. Je potřeba vytvořit silný a výrazný vývar, proto nemusíme použít mnoho vody. Necháme vařit 20–30 minut.
Do takto vzniklého vývaru, který udržujeme těsně pod bodem varu (nesmí nám divoce probublávat) vkládáme porce kapra, kterého povaříme 15–20 minut.
Mezitím si svaříme trochu octa s cukrem, naředíme vývarem a při servírování jím můžeme kapra lehce polít.
Bramborový salát s bílým jogurtem
Suroviny potřebné na přípravu jedné porce:
- 150 g brambor na salát
- 20 g mrkve
- 20 g celeru
- 20 g petržele
- 20 g sterilovaného hrášku
- 20 g kyselé okurky
- 10 g cibule
- 30 g bílého jogurtu (do 1,5 g tuku v sušině)
- sůl
Pracovní postup:
Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a nakrájíme na kostky. Kořenovou zeleninu očistíme, nakrájíme na stejně velké kostky jako brambory a rovněž uvaříme.
Uvařené brambory a zeleninu vložíme do mísy, přidáme sterilovaný hrášek a najemno nakrájenou cibuli (kterou po nakrájení můžeme přelít vroucí vodou, aby nebyla tak výrazné chuti). Nakonec přidáme bílý jogurt, vše smícháme a dochutíme solí.
Energetická hodnota na 1 porci kapra na modro s bramborovým salátem s jogurtem:
- blkoviny 32 g
- tuky 9 g
- sacharidy 39 g
- 1 540 kJ
Více informací najdete na www.iscare.cz, nebo se staňte se fanouškem ISCARE na Facebooku.
O Klinickém centru ISCARE
Klinické centrum ISCARE I.V.F. a.s. je nestátní soukromé zdravotnické zařízení, které poskytuje zdravotnické služby v oblasti plastické chirurgie, asistované reprodukce, komplexní léčby obezity, gastroenterologie a léčby idiopatických střevních zánětů. V České republice působí od roku 1995, v roce 2009 se stalo součástí skupiny Iscare Group.