Jídlo a pití

Lanýžové risotto se salsicciou

Na 2 porce potřebujete:

180 g rýže vhodné na risotto (carnaroli, arborio, vialone nano)

2 šalotky

olivový olej Chiavalon Organic

200 ml bílého vína, ideální Veltlínské zelené, Vinselekt Michlovský

masový nebo zeleninový vývar

Gran Moravia a máslo na dotvoření

2 salsiccie

1 lžička plátků černých lanýžů

sůl a pepř

špetka čerstvého tymiánu

Šalotku nakrájejte najemno. Kousky šalotky by měly být co nejvíce stejnoměrné, jinak se může stát, že část šalotky už bude lehce připálená a část ještě nebude správně zesklovatělá.

Nerezový hrnec, který by měl mít silnější dno, položte na plotnu, kterou jste zapnuli naplno. Nechejte ho zahřát a potom do hrnce nalijte 4 lžíce olivového oleje Chiavalon Organic. Hned nasypejte šalotku.

Teplotu můžete mírně ztlumit, ale ne příliš. Šalotku opékejte, až zesklovatí. K šalotce vsypejte připravenou suchou rýži.

Míchejte a nepřestávejte. Rýže během smažení změní barvu, trvá to asi dvě až tři minuty. Po celou dobu opravdu nesmíte přestat míchat, aby se rýže a šalotka nepřipálily. V této chvíli ochuťte solí a pepřem. 

Osmahnutou rýži zalijte vínem. Opět při plně zapnuté plotýnce. Míchejte a čekejte, až se všechno víno z rýže odpaří a v hrnci už nebude žádná tekutina. Teď přišel čas na horký vývar. Ten mějte v hrnci na vedlejší plotýnce a postupně ho přidávejte k rýži.

Přidejte vždy tolik, aby byla rýže těsně pod hladinou. Zrnka rýže nesmí čouhat ven, ale nesmí na nich být ani moc tekutiny. Protože když neodhadnete množství vývaru ke konci vaření risotta, tak se může stát, že budete čekat, až se tekutina vstřebá, aby risotto nebylo moc řídké, a mezitím se vám rýže rozvaří. Proto vždy přidávejte po jedné naběračce. Nezapomeňte míchat a nechejte vždycky přidanou tekutinu vstřebat do rýže a až následně přidejte další naběračku.

Nezapomínejte průběžně ochutnávat. Pokud pokrmu chybí sůl, dosolte co nejdříve, aby se vstřebala i do rýžových zrnek, a nejen do omáčky.

Míchání je taky velice důležité. S tím, pokud možno, nepřestávejte. Po 10 minutách přidejte lanýžové plátky, ale pár kousků si nechejte na ozdobu. Můžete přidat i olej, ve kterém jsou lanýže naložené. 

Asi po 20 až 25 minutách by mělo být risotto hotové. Jestli už můžete přestat s vařením, zjistíte jedině ochutnáváním a zkoušením, je-li rýže už dost měkká. Neměla by určitě být příliš rozvařená.

Přichází finální dokončení mistrovského díla. Hotové risotto odstavte z plotny. Připravte si vychlazené máslo, několik kousků, a nastrouhaný parmazán. Tyto dvě suroviny přidejte do hrnce a intenzivně míchejte, dokud se máslo a sýr nerozpustí. Risotto se tímto ještě zahustí a dochutí. Ihned servírujte na nahřáté talíře. 

Zespodu talíře několikrát pořádně bouchněte dlaní a správně připravené risotto se vám po talíři krásně rozlije.

Nahoru ozdobte plátkem lanýže a dokřupava smaženými kousky salsiccie. Lehce posypejte čerstvým tymiánem a pokapejte olivovým olejem. Ihned podávejte.

A jak už fotka napovídá, podávejte se sklenkou Veltlínského zeleného, ročník 2018, vinařství Vinselekt Michlovský. A jak jistě víte, láska prochází žaludkem. Skvělým dárkem, který potěší může být i olivový olej Chiavalon Organic v dárkové tubě. Užijte si svátek zamilovaných v té nejlepší společnosti. A s doprovodem skvělého jídla a kvalitních surovin.

Extra panenský BIO olivový olej Chiavalon Oganic zakopíte na www.olivum.cz

250 ml: 325 Kč

500 ml: 595 Kč

Autorka receptu: Bohyně kuchyně ve spolupráci s Olivum

Přejeme dobrou chuť a krásného Valentýna!

0 Shares

Leave a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..