Zakousli jste se do svého oblíbeného kusu ovoce… ale najednou to není ono. Rty brní, jazyk pálí, patro začíná svědit. Potravinové alergie mohou patřit k nejzávažnějším, ale sama potravina nemusí být jejich jedinou příčinou. Co je tzv. „zkřížená alergie“ a jaké kombinace jsou nejčastější, vysvětlují odborníci z portálu ProAlergiky.cz.
Trpět nějakým typem alergie není v dnešní době ojedinělé. Alergií, neboli nežádoucí reakcí organismu na nějaký alergen, trpí asi třetina populace. Některé alergeny chodí ale ještě ke všemu rády „ve dvou“. Přecitlivělost na jeden z nich může totiž zároveň přinést přecitlivělost na jiný. „Mezi nejčastější zkřížené reakce patří křížení navzájem mezi potravinami, mezi latexem a potravinami a mezi potravinami a inhalačními alergeny, to znamená pyly a roztoči,“ popisuje situaci šéfredaktor portálu ProAlergiky.cz Michal Závacký.
Právě zkřížená alergie pyl–potravina postihuje ve střední Evropě zhruba 50 % pylových alergiků. Ti trpí oproti běžné populaci potravinovými alergiemi dvakrát až třikrát častěji. Co se při tomto typu alergie v těle odehrává? „Jedná se o jev, kdy IgE protilátky imunitního systému vytvořené proti určitému pylovému alergenu reagují na základě podobnosti v sekvenci aminokyselin na alergen jiný,“ vysvětluje specialista. Laicky řečeno: pyl vybraných rostlin se v některých případech chemicky podobá bílkovinám v určitých potravinách a vyvolává v těle nežádoucí reakci. Znalost těchto kombinací může ale alergikovi značně ulehčit život a je klíčová pro vhodnou volbu jídelníčku.
Orálně alergický syndrom
Pálení rtů, patra, jazyku, škrábání v krku, vyrážka, ale i otoky kolem úst. Pokud se u vás projevil po požití syrového ovoce nebo zeleniny alespoň jeden z těchto symptomů, měli byste zpozornět. Právě takto může vypadat orálně alergický syndrom, který značí možnou zkříženou alergii. Pokud se podávání potraviny nezamezí, postupem času se mohou přidat závažnější příznaky jako záněty spojivek, rýma, astma, otok hrtanu a anafylaxe. Alergiky v tomto případě ohrožují více čerstvé a syrové potraviny. Tepelná úprava alergenní vliv rostlinných bílkovin většinou ruší, ale není tomu tak vždy. „Obezřetnost doporučujeme u potravin, které obsahují alergeny odolné teplu. Jde především o celer, petržel, ořechy a arašídy,“ doplňuje specialista. K reakci ale nedochází pouze po požití dané potraviny. Obtíže může alergik pocítit i při doteku – při loupání, krájení, strouhání, lisování nebo po promnutí očí znečištěnýma rukama.
… tak po celý rok?
Pokud jste alergičtí na kamarádova psího mazlíčka, vyhnout se mu je poměrně jednoduché a víte, že vaše obtíže se dostaví při každém kontaktu. S kříženou pylovo-potravinovou alergií to tak jednoduché není. Ne všichni alergici musejí „své“ potraviny vyloučit kompletně z jídelníčku. „Neexistuje žádný vztah mezi závažností pylové rýmy a závažností potravinové alergie. Někdy je výskyt zkřížené reakce pyly–potraviny spojen s pylovou sezonou – někteří lidé nemohou jíst jablka v období květu bříz, ale mimo toto období nemají žádné potíže,“ vysvětluje Michal Závacký.
Nejčastější potížisti
Asi nejčastější kombinací je alergie na pyl břízy a lísky v kombinaci s jablkem, hruškou, broskví, meruňkou nebo lískovými ořechy. Břízovité a růžovité rostliny jsou totiž botanicky příbuzné. Alergie na břízu a lísku je tak často doprovázena reakcí organismu na jádroviny a peckoviny. Takový alergik by si tak měl dát pozor při konzumaci třešní, višní, nektarinek, mandlí nebo malin a ostružin. Další často se vyskytující zkříženou alergií je ta na pelyněk a současně kořenovou zeleninu a některé druhy koření (kmín, fenykl, koriandr, anýz, tymián nebo pepř). S jakými kříženími se setkáváme nejčastěji?
Kombinace, na které si dát při pylové alergii pozor Bříza x jablko, broskev, kiwi, celer, mrkev, lískový a vlašský ořech, mandle, med Olše x jablko, broskev, lískový ořech Trávy x rajské jablíčko, obiloviny (pšenice, žito) Ambrosie x banán, heřmánek (čaj), med Pelyněk x celer, mrkev, petržel, med, heřmánek, anýz |
Pokud se u vás objevila alergie na pyl a roztoče, buďte při konzumaci „křížených” potravin opatrní. Jakmile se vám potravinová alergie potvrdí, je nutné přijmout stejná režimová opatření jako u ostatních alergií. Alergen eliminujte, upozorněte své nejbližší okolí a své blízké a v restauracích se nebojte požádat o informace ke zvolenému menu. Mějte po ruce protialergický lék pro případ potíží.