Počasí posledních dní nám napovídá, že jaro už je po dlouhé zimě konečně tady. Přináší sebou nejen spoustu venkovních aktivit, které jsme v chladných měsících dělat nemohli, ale také první paprsky jarního slunce. Díky tomu se můžeme také těšit z prvních kousků sezónní zeleniny, která už pomalu začíná dozrávat. A jak o tuto zeleninu obohatit náš jídelníček? Připravte si společně s námi tento snadný jarní salát, kterým uspokojíte své chuťové pohárky a zároveň vykročíte vstříc vyváženému životnímu stylu!

Sezónní zelenina v našem jídelníčku
Jaro už je pomalu ale jistě ve vzduchu a to znamená, že přichází období plné příjemných procházek, výletů a prvních slunečných dní. Zároveň také začíná období sezónní zeleniny, která dokáže skvěle obohatit náš jarní jídelníček. A proč je vlastně dobré doplňovat jídla sezónní zeleninou? Na to přináší odpověď Markéta Veverková, nutriční specialistka Nestlé a vedoucí programu Nestlé pro zdraví dětí: „Pokud je jarní zelenina, jako třeba chřest, hrášek nebo jarní cibulka, sklízena ve správném ročním období, obsahuje více mikronutrientů, než kdyby byla sklízena mimo svoji sezónu.“ Je proto dobré sezónní zeleninu do jídelníčku zařazovat, nicméně pokud tuto možnost nemáte, využijte jakoukoliv jinou zeleninu, která je vám zrovna po ruce. A jelikož inspirace na zeleninová a chutná jídla není nikdy dost, přinášíme vám tip na tento jarní zeleninový salát, který je doplněn jak sezónními ingrediencemi v podobě chřestu či čerstvého zeleného hrášku, tak i na vitamíny a minerály bohatým špenátem. Špenát dodává našemu tělu vitaminy skupiny B či vitamin C a je mimo jiné také skvělým doplňkem minerálů, jako je draslík, vápník, hořčík a železo.[1] Tak co, kdo si tento snadný jarní salát připraví společně s námi?
Suroviny (4 porce):
- 100 g zelených fazolek
- 100 g čerstvého zeleného chřestu
- 150 g brokolice
- 100 g čerstvého zeleného hrášku
- 100 g čerstvého baby špenátu
- 50 g olivového oleje
- 15 g sezamových semínek
Na dresink:
- 15 g česneku
- 100 ml citronové šťávy
- 60 g olivového oleje
- 7 ml sójové omáčky s nižším obsahem soli
- pepř dle chuti
Postup:
- Smíchejte všechny suroviny na dresink.
- Oloupejte si chřest, hrášek, fazolky rozpulte, brokolici nakrájejte na malé kousky a vše uvařte v mírně osolené vodě po dobu 2 minut.
- Zeleninu ponořte do ledové vody a následně vysušte utěrkou.
- V malé pánvi orestujte dozlatova sezamová semínka.
- Směs zeleniny jemně smíchejte s dresinkem, přidejte špenát a posypte sezamovými semínky.
- Hurá do jídla!
[1] Národní zdravotnický informační portál. Špenát [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2023 [cit. 6. 3. 2025]. Dostupné z: https://www.nzip.cz/clanek/1009-spenat. ISSN 2695-0340.