Jídlo a pití

Děti v Česku mají rády tvarohové dezerty. Po těchto v obchodech sáhněte

Bílkoviny jsou stejně důležité pro dětské tělo jako pro dospělého jedince. Zajišťují růst a správný vývoj organismu. Výborným zdrojem dobře stravitelných bílkovin jsou mléčné výrobky. Kromě proteinů dodají i vápník pro stavbu kostí a zubů a děti je milují. Podle průzkumu Vím, co jím a piju si pětina dětí dopřává chlazený tvarohový dezert každý den, zejména odpoledne. Jenže není tvaroh jako tvaroh.

Bílkoviny mají v porovnání s tuky a sacharidy největší schopnost zasytit. Pokud potravina obsahuje nejen sacharidy, jako je tomu například u sladkostí nebo slazených nápojů, lépe se kontroluje i hladina krevního cukru. Omezení cukru ve výživě dětí má význam jak z hlediska prevence obezity, tak zvýšené kazivosti zubů a zubního kazu. „Nedostatek bílkovin se u dětí může projevit poruchami růstu nebo narušením imunitních funkcí, proto je důležité na bílkovin myslet. Mléčné výrobky jsou dobrým zdrojem bílkovin, vápníku a dalších látek, takže si nejen pochutnáte, ale uděláte i něco pro zdraví,“ říká odborná garantka iniciativy Vím, co jím a piju Karolína Hlavatá.

Po kterém tvarohu sáhnout?

Jak poznat, po kterém tvarohu sáhnout? Běžný bílý tvaroh ve vaničce obsahuje 9-12 g bílkovin/100 g produktu – dle obsahu tuku. Měkké tvarohy v alobalu, hrudkovité tvarohy a tvrdé tvarohy na strouhání mají bílkovin více. V čistém tvarohu najdete i fosfor, draslík či zinek a také vitaminy skupiny B – zejména B12, B2 a B6.

K výrobě chlazeného tvarohového dezertu postačí pouze 3 základní suroviny: tvaroh, smetana a cukr smíchané ve vhodném poměru. Přídatné látky nejsou v principu potřeba. Pátrejte tedy po těch, které mají co nejvyšší obsah tvarohu. Jinak se zbytečně ochuzujete o vitaminy a minerální látky. To je první ukazatel, který se doporučuje sledovat při nákupu. Další, co sledujte, je množství přidaných cukrů. Vyšší množství může u některých výrobků nahrazovat málo tuku, jenž bývá nositel chuti. Takový tvarohový dezert by se jen těžko prodával, proto někteří výrobci přidávají cukr, aromata a jiné látky. Není to ale pravidlo, proto při nákupu sledujte nejen to, jestli kupovaný tvaroh dětem chutná, ale jaké je složení a poměr živin. Ono ani vysoké množství tuku není výhra kvůli nasyceným mastným kyselinám.

ANALÝZA TVAROHOVÝCH DEZERTŮ PRO DĚTI

Kakaovo-čokoládová příchuť patří u dětí mezi nejoblíbenější. Potvrdila to anketa iniciativy Vím, co jím a piju realizovaná v dubnu 2021. Podle této ankety 39 % dětí ve věku 6–10 let konzumuje tvarohové dezerty nejčastěji 1-2 týdně, asi 23 % v podstatě každý den. Z tohoto důvodu nezávislá iniciativa Vím, co jím a piju nechala podrobit analýze 18 tvarohových dezertů ve 3 příchutích. Výsledky analýzy zahrnují senzorické hodnocení a posouzení atraktivity obalů provedené v akreditované laboratoři Eurofins, hodnocení výživových údajů a složení na základě informací uvedených na obale. Pozornost zde věnovali též ceně a legislativním náležitostem na obalech výrobku i atraktivitě obalu. www.vimcojim.cz

Mlsný Míša

Co si tedy hodit do košíku? Podle senzorického testu, kterému se podrobilo 18 tvarohových dezertů, vede mezi čistými tvarohovými dezerty Míša Tvarohový mls. Spolu s tvarohovým Lipánkem (verze Méně sladký) má hezký poměr živin a vysoký obsah tvarohu – 70 %. Ostatní čisté tvarohové dezerty mají obsah tvarohu jen něco přes 50 % a některé značky ve složení neuvádí množství tvarohu vůbec. Z pohledu živin i chuti může být dobrou volbou Pribináček, ale právě ten nezveřejňuje množství tvarohu ve složení. Ostatní tvarohové dezerty pro děti, které běžně zakoupíte v supermarketech, mají poměry živin a množství tvarohu velmi podobné. Zbytek je otázka toho, co vám a vašim dětem chutná.

Nejoblíbenější jsou čokoládovo-kakaové nebo bez příchutě

Z ankety nezávislé iniciativy Vím, co jím a piju také vyplynulo, že nejoblíbenější příchutě jsou čokoládovo-kakaová a bez příchutě. Následuje vanilka. Jestli máte rádi právě čokoládovo-kakaovou, výborná cesta je Míša Tvarohový mls čokoládový, který jako jediný měl ochucující složku na dně k zamíchání, a Olmánek. Oba mají nejvyšší obsah tvarohu mezi ostatními tvarohovými dezerty s touto příchutí (61 a 65 %). Z pohledu živin a množství tvarohové složky (56 %) je vhodná také Matylda z Lidlu. Naopak nejméně příznivá čísla mezi testovanými produkty měl čokoládový tvarohový krém Danio. Na relativně malé množství tuku v něm najdete i málo bílkovin a tvarohové složky, zato nejvíce přidaných cukrů.

Vanilkové příchutě ovládl Olmánek. Obsahuje 65 % tvarohu, a i poměr jednotlivých živin je příznivý. O trochu méně tvarohu (60 %) má vanilkový Lipánek, je také ale méně tučný a má méně přidaných cukrů. Zde je otázka, co spotřebitel upřednostní. Neprohloupíte ani s vanilkovým tvarohovým dezertem Matylda z Lidlu. Množství tuku je minimální a obsahem přidaných cukrů je srovnatelné s ostatními výrobky. Dvojnásobné množství tuků (16 g) a více přidaných cukrů má vanilkový Pribináček. Je možné, že má i nejvíce tvarohové složky, bohužel ani zde to výrobce nikde neuvádí.

0 Shares

Leave a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..