Začíná krásný, barevný čas podzimních dnů, jako stvořených pro posezení s rodinou a přáteli. Skvělá příležitost na jednoduché páje ze sezónních ingrediencí.
Nejlépe chutnají čerstvé, servírované v pokojové teplotě jen tak, samotné anebo se lžičkou dobrého mascarpone či Creme fraiche. Zapíjejte je domácím chai latte či svařeným suchým rosé.
OŘECHOVÁ MEDOVÁ PÁJ S MELASOU
28-30 cm průměr
Křehké těsto:
250 g hladká mouka
35 g cukr krupice
1 g sůl
140 g máslo
45 g studená voda
Mouku, cukr, sůl a máslo zpracujeme do drobenky, přidáme ledově studenou vodu a krátce zamícháme do těsta. Necháme 2 hodiny odpočinout v lednici. Odleželé těsto vyválíme na pomoučeném vále na tloušťku asi 3 milimetrů a opatrně přeneseme do olejem vymazané formy na páj. Dobře přitiskneme ke dnu a okrajům. Na těsto ve formě přiložíme pečící papír a formu vyplníme fazolemi či rýží. Pečeme naslepo ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 25 minut. Po upečení papír i s fazolemi vyjmeme (nevyhazujeme; opět použijeme). Ze zbytku těsta vypícháme různě velké sněhové vločky a rovněž na pečícím papíře upečeme. Po vychladnutí lehce pocukrujeme.
Náplň:
7 velkých vajec
100 g med
100 g melasa
210 g tmavý třtinový cukr
300 g nahrubo sekané ořechy (pekanové, vlašské, lískové, mandle)
6 g sůl
45 g rozpuštěné máslo
1/2 lžičky mletá skořice
1/4 lžičky mletý hřebíček
Všechny suroviny smícháme, máslo přidáme až poslední. Nalejeme na předpečený základ a pečeme při 160 °C 35-40 minut. Ještě horký potřeme dvěma lžícema medu. Dozdobíme pocukrovanými vločkami. Suché svařené rosé, například Frankovka, je skvělým partnerem.