Zdraví

U látek známých tisíce let dnes odborníci nacházejí netušené účinky

Kurkumin, mangiferin, resveratrol – žádné zaříkadlo, ale polyfenoly, ke kterým se upíná pozornost odborníků a studií. Tím, že zjistili, jak zajistit jejich vysokou vstřebatelnost, otevírají se nové možnosti především diabetikům s neuropatickou bolestí.

Polyfenoly se často vyznačují nízkou biologickou dostupností, to znamená, že tělo si dokáže poradit jen s minimem přijaté látky. Odborné studie se v tomto ohledu zabývaly zejména kurkuminem a jeho schopnostmi působit na buněčné úrovni. Klinické studie potvrzují terapeutický potenciál kurkuminu vzhledem k řadě lidských nemocí, např. u aterosklerózy, rakoviny, diabetu, respiratorní, jaterní, pankreatické, intestinální a žaludeční nemoci.

Kurkumin – pomocník známý tisíce let

Kurkumin se získává z oddenku kurkumovníku dlouhého a je součástí koření kurkumy, která se z oddenku vyrábí. S kurkumou se setkáme nejčastěji jako s ostře žlutým barvivem, například v indickém koření kari i v hořčici. V řadě zemí je kurkumin používán již po tisíce let k rozličným účelům: Japonsko (čaj), Thajsko (kosmetika), Čína (barvivo), Korea (nápoje), Malajsie (antiseptikum), Pákistán (protizánětlivý přípravek) nebo Indie (Ayurveda, čínská medicína).

Dříve byla hlavní slabinou kurkuminu a dalších polyfenolů především jejich nízká vstřebatelnost. Dnes však již odborníci vědí, jak biologickou dostupnost polyfenolů zvyšovat. Zjistili, že přidáním speciálních látek – lecitinu a piperinu – se podařilo vstřebatelnost mnohonásobně zvýšit. Zatím nejvyšší pokrok ve vstřebatelnosti kurkuminu vykazuje český produkt Neuritogen[1], který díky přítomnosti piperinu a lecitinu, umožňuje vysokou vstřebatelnost kurkuminu a dalších polyfenolů obsažených v přípravku.

Neurony1

Léčba neuropatické bolesti se podle českých i světových doporučení v první volbě opírá o antikonvulziva a antidepresiva. V březnu tohoto roku byla publikována v odborném časopise Bolest studie[2], která hodnotila vliv Neuritogenu na bolest a kvalitu života u pacientů s diabetickou neuropatií. Studie potvrdila, že dvouměsíční podávání Neuritogenu v dávce 2 tablety denně vede ke statisticky významnému poklesu intenzity bolesti a k nárůstu kvality života. Pozitivní účinek byl pozorován jak u pacientů, kteří byli doposud bez léčby, tak i u pacientů s již zavedenou léčbou antikonvulzivy/ antidepresivy.

[1] Neuritogen, doplněk stravy, obsahuje tři polyfenolické antioxidanty kurkumin, resveratrol a extrakt z Mangifera indica (polyfenolické antioxidanty), dále vitamíny B2 a B6, lecitin a piperin.

[2] Pavel Otruba: Neuritogen a diabetická neuropatická bolest. Bolest, ročník 18, 2015/číslo 1, str. 29 – 35.

0 Shares

Leave a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..