Články

Naši zvířecí mazlíčci nás učiní šťastnějšími

 Volba toho, jak si pořídit zvířecího mazlíčka je jen na nás. Můžeme učinit šťastným některého pejska či kočičku z útulku a učinit tak vlastně dobrý skutek prospěšný oběma stranám. Toužíme-li však po chlupatém kamarádovi z ušlechtilého chovu, musíme na to jinak. Pro tyto účely jsou tu chovatelské stanice, inzerce anebo známí a přátele, kteří mají zrovna mláďátka od svých zvířecích mazlíčků.

Podle oficiálních výzkumů je zjištěno, že majitelé domácích mazlíčků oplývají větší sebedůvěrou, lepší fyzickou kondicí a jsou celkově šťastnější než lidé bez zvířat. A v neposlední řadě je tu i vyšší možnost kvalitního seznámení, pro ty nezadané, kteří často venčí své zvířecí miláčky!

Než si čtyřnohého mazlíčka přinesete domů, je nutné se na příchod nového člena rodiny dostatečně připravit. Taková příprava zahrnuje spoustu záležitostí a není zrovna nepodobná příchodu lidského miminka do rodiny. I pro zvířátko musíte nachystat pelíšek, nějakou tu výbavičku, hračky, obojek a vodítko, misky na jídlo a pití a v neposlední řadě vybrat i veterináře, ke kterému budete docházet.

štěně

Doma je zapotřebí provést některé úpravy v bytě. Odstranit předměty, které by mohly ohrožovat zvíře na zdraví i životě. Odstranit z jeho dosahu elektrické kabely, čistící a jiné chemické prostředky a také jedovaté rostliny.

Co se krmení týče, minimálně v prvních dnech byste měli používat stejné krmivo, abyste předešli trávicím potížím u mláděte. Později můžete začít přecházet na novou stravu, ale postupně, nejdříve přimícháváním nového krmiva do původního. Střevní mikroflóra si musí na nový typ krmiva nejdříve přivyknout.

Pro vztah majitele a zvířete jsou klíčové vždy první společné dny doma. Od chovatele, kde jste si svého drobka vyhlédli, jděte nebo jeďte rovnou domů. Vše by mělo v tento den probíhat v klidu. Nálada majitele se snadno přenese na zvíře a toho si buďte plně vědomi. Rozumní noví majitelé si vezmou na několik prvních dní v práci dovolenou, aby ulehčili zvířecímu miminu začlenění do jeho nové lidské smečky a také aby mláděti byli nablízku, kdykoli bude tesknit po své matce a sourozencích a bude něco potřebovat.

Co nejdříve, nejlépe do dvou dnů, byste měli s novým členem rodiny absolvovat návštěvu u veterináře a nechat zvíře klinicky vyšetřit, zhodnotit odborníkem jeho zdravotní stav a dohodnout se na termínu návštěvy na očkování.

Zdá se vám to komplikované a složité, pak vše raději ještě zvažte, než se rozhodnete pro pořízení čtyřnohého mazlíčka do rodiny. Pokud jste ale pevně přesvědčeni a troufáte si na to, máte pevné odhodlání vše zvládnout, pak vězte, že za všechnu vaši péči a starost se vám váš zvířecí kamarád bohatě odvděčí. Budete nadšeni z každého jeho pokroku, růstu, užijete si s ním spoustu zábavy a bude tu pro vás vždycky někdo, kdo vás bude po příchodu domů nadšeně vítat!

0 Shares

Leave a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..