Akce

Mistrovství světa ve Scrabble v Praze

První prosincový týden bude Praha hostit Mistrovství světa v hraní Scrabble. Do hlavního města se sjedou špičkoví hráči z celého světa, kteří hrají Scrabble v angličtině. Turnaj proběhne ve smíchovském hotelu Andel´s. Z Čechů se ho zúčastní dva hráči, Tomáš Rodr a Radana Williamsová, kteří byli nominováni Českou asociací Scrabble. I když se jedná o kvalifikační turnaj, zkrátka nepřijde ani veřejnost. Každý, kdo má Scrabble rád, totiž může během prvního prosincového týdne dorazit do nákupního centra Galerie Butovice, kde bude mít možnost si Scrabble zahrát se zkušenými lektory či známými osobnostmi. „Scrabble patří mezi nejoblíbenější deskové slovní hry,“ říká Eliška Nejedlá zástupkyně organizátora  a dodává, že i Češi mu velmi rychle přišli na chuť.

Photographer Dennis Di Laura Stylist Cristina La BiancaMistrovství světa se koná každé dva roky. Stávajícím mistrem světa je Pakorn Nemitrmansuk z thajského Bangkoku. „Mistrovství světa se kromě angličtiny pořádá ještě ve francouzštině a španělštině,“ upřesňuje Nejedlá a dodává, že držitelem světového rekordu v počtu her souběžně hraných jedním hráčem je Malajsijec Ganesh Asirvatham, který hrál najednou 25 her. Trvalo mu to přes dvě a půl hodiny a 21 her vyhrál. První mistrovství světa se uskutečnilo v roce 1991 v Londýně. „Při hraní Scrabble se na hráče nikdo nedívá skrze prsty, když používají nadávky a nevhodné výrazy,“ zmiňuje zajímavou skutečnost Eliška Nejedlá. „Při hře je totiž možné používat všechna slova obsažená v oficiálním slovníku Scrabble.“

Ti, kteří se ještě se Scrabble nesetkali, mohou tak učinit v rámci doprovodného programu, který nese název „Herní kameny se valí do Prahy“ a bude probíhat od 30. listopadu do 8. prosince v OC Galerie Butovice. Pod vedením zkušených lektorů si bude moci každý vyzkoušet Scrabble v českém jazyce nebo si ho bude moc zahrát se známými osobnostmi. Slovní bitvu lze vést proti Tomáši Hanákovi nebo Danielu Brownovi.

0 Shares

Leave a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..