Jídlo a pití

Oslňte své okolí vlastnoručně napečenými cupcaky!

Máte rádi pečení? Už jste si někdy vyzkoušeli sami upéct cupcaky, mini dortíky, které v posledních letech hýbou cukrářským světem? Tento fenomén, pocházející původně z USA, se stává čím dál populárnější i u nás. Vyzkoušejte si netradiční batátové cupcaky podle receptu inspirovaného vítězným receptem z pořadu Košíčkové války (aktuální u nás vysílá TV Paprika), ve kterých proti sobě soutěží nejšpičkovější cupcakoví cukráři z celých Spojených států.

cupcak

Batátové cupcaky s krémem z marshmallow

Ingredience:

          2 hrnky cukru

          220 g másla v pokojové teplotě

          4 velká vejce

          450 g konzervovaných batátů (odkapaná a rozmačkaná)

          2/3 hrnku jablečného cideru

          1 lžička vanilky

          3 hrnky polohrubé mouky

          1 lžička kypřícího prášku

          1 lžička mleté skořice

          1/2  lžičky jedlé sody

          1/4 lžičky muškátového oříšku

          1/4 lžičky soli

          opečené pekanové ořechy

          omáčka ze zkaramelizovaného cideru

          krémem z marshmallow

 

Těsto:

Nejdříve předehřejte troubu na 180°C.

Připravte si 24 formiček na cupcaky. Vyšlehejte máslo a cukr elektrickým mixérem na středním stupni, aby nám vznikla lehká a nadýchaná hmota. Přidejte postupně po jednom všechna vajíčka a důkladně prošlehejte. V mixéru smíchejte batáty, jablečný cider a vanilku, až nám vznikne hladká směs, kterou nechte odležet. V míse dále smícháme mouku se zbylými suchými ingrediencemi. Moukovou směs poté přidáme k cukrové a batátové směsi. Vzniklé těsto důkladně promícháme, aby se nám všechny ingredience spojily.

Naplníme cupcake formičky do 3/4 a necháme v troubě péct 22-24 minut, až nám cupcaky krásně zezlátnou. Poté necháme cupcaky kompletně vychladnout.

Pekanové ořechy:

          1 hrnek nahrubo nasekaných pekanových ořechů

          2 polévkové lžíce slaného másla

          1/2 lžičky soli

Necháme v mikrovlnné troubě rozpustit máslo a následně k němu přidáme ořechy. Obalíme ořechy vrstvou másla a přendáme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme v troubě na 180 °C na 5 minut. Posypeme solí, dokud jsou ořechy ještě horké, a necháme je vychladnout.

Zkaramelizovaný cider

          4 hrnky jablečného cideru

          1 podélně rozříznutý vanilkový lusk

          55 g másla

          1/2 hrnku třtinového cukru

Necháme v hrnci na malém stupni povařit jablečný cider na 20 – 25 minut. Poté do hrnce přidáme máslo a cukr, promícháme a necháme vařit dalších 10 minut. Vzniklou omáčku přelijeme do skleněné mísy a přikryjeme ji. Necháme v ledničce vychladnout alespoň na 3 hodiny. Tuto omáčku je lepší si připravit den předem.

Krém z marshmallow

          450 g másla

          12 lžic vychladlé omáčky ze zkaramelizovaného cideru

          450 g marshmallow nakrájené nadrobno

Do mísy přidáme změklé máslo a zkaramelizovanou omáčkou a důkladně vyšleháme. Nakonec přidáme kousky marshmallow a šleháme, dokud nám nevznikne hladká hmota.

Zdobení:

Pokapeme upečené cupcaky zbylou omáčkou ze zkaramelizovaného cideru, poté všechny cupcaky potáhneme krémem z marshmallow a nakonec posypeme posekanými opečenými pekanovými ořechy.

0 Shares

Leave a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..