Jídlo a pití

Recepty na rychlé a chutné svačinky nejen pro děti

Sušenky s brusinkami a ořechy

Suroviny:

110 g celozrnné pšeničné hladké mouky

80 g hladké mouky

½ lžičky jedlé sody

1 lžička mleté skořice

¼ lžičky strouhaného muškátového oříšku

¼ lžičky soli

2 lžíce změklého másla

60 ml řepkového oleje

55 g tmavého třtinového cukru

3 lžíce cukru krystal

1 vejce

125 g kapsičky Hamánek Jablko s Mrkví

1 lžička vanilkového extraktu

½ hrnku ovesných vloček

½ hrnku cereálních lupínků

⅓ hrnku sušených brusinek

⅓ hrnku nasekaných vlašských ořechů

Postup:

Předehřejte troubu na 175 °C. Promíchejte obě mouky, sodu, skořici, muškátový oříšek a sůl. Prošlehejte máslo, olej a oba cukry do pěny. Přidejte vejce, přesnídávku a vanilku a mixujte ještě 30 sekund. Vsypte moučnou směs a šlehejte dalších 30 sekund. Zlehka vmíchejte vločky, lupínky, brusinky a ořechy. Na plech vyložený pečicím papírem udělejte lžící kopečky těsta, nechte mezi nimi dostatečné rozestupy. Navlhčenýma rukama stlačte hrudky na tloušťku asi 6 mm. Pečte 12 minut, dokud nebudou sušenky zapečené, ale stále měkké.

Jogurtová zmrzlina s jahodami podle Hamánka

Suroviny:

1 kelímek bílého smetanového jogurtu

180 g kapičky Hamánek Jahoda a Jablko

80 g přírodního cukru

250 g jahod

Oříšky a čerstvá máta na ozdobení

Postup:

Očištěné jahody dejte na 3 hodiny do mrazničky. Pak je smíchejte s jogurtem a jahodovou výživou a rozmixujte. Do směsi zašlehejte cukr a dejte na dalších 45 minut do mrazničky. Podávejte v miskách zdobené strouhanými oříšky a snítkou čerstvé máty.

Rychlý nanuk z Hamánkovy přesnídávky

Suroviny:

180 g kapičky Hamánek Jahoda a Jablko

Hrst pokrájených jahod

Med na doslazení

Postup:

Smíchejte všechny ingredience, směs naplňte do tvořítek na nanuky a dejte ztuhnout do mrazáku.

Mrkvové muffiny

Suroviny:

150 g špaldové hladké mouky

190 g nastrouhané mrkve

2 vejce

½ sáčku kypřícího prášku do pečiva

2–3 lžíce medu

40 g másla

70 g bílého jogurtu

70 g ovocného příkrmu Hamánek Jablko

½ lžičky skořice

Postup:

Povolené máslo smícháme s tekutým medem, přidáme ovocný příkrm, vejce a jogurt. Vše dobře promícháme. Postupně přidáváme mouku smíchanou s kypřícím práškem a skořicí. Nakonec do těsta přimícháme najemno nastrouhanou mrkev.

Papírové košíčky si naskládáme do formy na muffiny. Naplníme je zhruba do ⅔ těstem a pečeme na 180 stupňů 15–20 minut.

Banánový chlebíček

Suroviny:

3 zralé banány

110 g medu

75 g kokosového oleje

2 vejce

50 g kapsičky Hamánek Hruška, Rakytník, Jablko

60 ml plnotučného mléka

⅓ lžičky himalájské soli

½ lžičky skořice

130 g hladké mouky

1 lžička jedlé sody

100 g mletých oříšků

Postup:

Dva banány si rozmačkáme vidličkou a dáme do mísy. V malém rendlíku si rozehřejeme (při nízké teplotě) kokosový olej s medem a přidáme ho společně s vejci k banánům a promícháme. K těstu přidáme Hamánka, mléko, sůl a skořici.

V misce si smícháme hladkou mouku, jedlou sodu a mleté oříšky a postupně zapracujeme do těsta.

Formu na chlebíček vymažeme trochou kokosového oleje a nalijeme do ní těsto. Zbylý banán oloupeme a rozkrojíme napůl. Obě půlky dáme na těsto řezem nahoru. Pečeme na 170 stupňů 45–50 minut.

Energy balls

Suroviny:

200 g vypeckovaných datlí (nejlépe Medjool)

2 lžičky kokosového oleje

90 g kapsičky Hamánek Hruška, Rakytník, Jablko

5 lžic kvalitně strouhaného kokosu

Postup:

Vypeckované datle dáme spolu s povoleným kokosovým olejem, Hamánkem a pěti lžícemi kokosu do misky a rozmixujeme tyčovým mixérem.

Vzniklou hmotu dáme vychladnout do lednice (cca na 1 hodinu). Poté tvoříme z hmoty kuličky, které obalujeme ve strouhaném kokosu. Uchováváme v chladu.


Lívance pro děti

Suroviny:

2 zralé banány

2 vejce

½ lžičky skořice

190 g ovocného příkrmu Hamánek Jablko a Borůvka

Ovoce a čerstvá máta na ozdobu

Přepuštěné máslo na smažení

Postup:

Banány oloupeme, rozmačkáme vidličkou a smícháme s vajíčkem a skořicí.

Pánev na lívance si rozpálíme a potřeme trochou přepuštěného másla. Smažíme na ní lívance z obou stran.

Hotové lívance servírujeme s Hamánkem a zdobíme je malinami s mátou.

0 Shares

Leave a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.