Články

Aby bílá byla bílá – jak udržet ložní prádlo stále zářivé?

Ať v módě vládnou jakékoliv trendy, bílá je klasika, která nikdy neomrzí – a to i v případě ložního prádla. Světlá barva v ložnici navozuje klidnou a harmonickou atmosféru a pocit čistoty, což je ideální kombinace pro dokonalý odpočinek. Navíc působí elegantně a luxusně, díky čemuž se hodí do každého interiéru, ať už preferujete moderní, minimalistický, či tradiční styl. Aby si však povlečení a prostěradla zachovala svůj zářivý vzhled a dlouhou životnost, je třeba věnovat jim správnou péči.

Starat se o bílé ložní prádlo není žádná věda – stačí dodržovat několik jednoduchých pravidel, která vám pomohou udržet jeho zářivou bělost. Počínaje praním při správné teplotě, volbou vhodného pracího prostředku či dodržováním osvědčených rad našich babiček.

  • Perte při správné teplotě

Vždy se řiďte pokyny na štítku prádla, ale obecně platí, že většinu bílého ložního prádla můžete prát při teplotě 40 °C, i 60 °C však bez problémů zvládne.  U 100% bavlny nebo také bavlněného saténu se nemusíte bát dokonce 95 °C, které pomohou důkladně odstranit nečistoty a bakterie. Pokud máte smíšené tkaniny, zvolte nižší teploty, aby nedošlo k poškození vláken.

  • Používejte speciální prostředky

Pro zachování zářivosti vybírejte prací prostředky určené přímo pro bílé tkaniny. Tyto produkty pomáhají prádlu udržet dokonalý vzhled a zároveň brání jeho postupnému šednutí. Jakub Kalvoda, CEO společnosti MK Lůžkoviny, radí: „Důležité je nejen volit správný prací prostředek, ale také to nepřehánět s jeho množstvím. Zbytky pracího prášku se mohou usadit v látce a způsobit vznik šedých skvrn.“

  • Vyhněte se aviváži

Aviváž může negativně ovlivnit strukturu tkanin, snížit jejich savost a postupně způsobit jejich žloutnutí. Pokud chcete, aby vaše ložní prádlo krásně vonělo, vyzkoušejte přírodní alternativy, jako jsou esenciální oleje – například levandule nebo eukalyptus. Ty nejen dodají příjemnou vůni, ale zároveň mají antibakteriální účinky.

  • Přidejte sodu nebo ocet

Jedlá soda přidaná do praní zvyšuje účinnost a zároveň změkčuje tkaninu. Bílý ocet, použitý během máchání, skvěle odstraňuje zbytky pracího prostředku a funguje jako přírodní změkčovadlo, které pomáhá udržet látku jasnou a svěží. Zkrátka rady našich babiček jsou nad zlato!

  • Zatočte se skvrnami

Pro přirozené odstranění skvrn a zažloutnutí zkuste citronovou šťávu, která funguje jako přírodní bělidlo. Přidejte ji do praní a následně prádlo usušte na přímém slunečním světle, které přirozeně zvyšuje bělicí účinky. Dalším skvělým tipem je rozpuštění tablet vitaminu C (kyselina askorbová) ve vodě – ty pomáhají účinně odstranit i hlubší zažloutnutí.

  • Využijte sluneční paprsky

Pokud máte možnost, sušte prádlo na přímém slunečním světle. Slunce má přirozené bělicí účinky, a navíc dezinfikuje látku. Pro citlivější tkaniny zvolte sušičku na šetrný program, abyste zamezili případnému poškození.

  • Starejte se o pračku

Údržba pračky je klíčová pro dosažení nejlepších výsledků praní. Nečistoty a usazeniny v pračce mohou způsobit, že vaše prádlo bude zašedlé nebo ztratí svůj svěží vzhled. Pravidelným čištěním pračky se těmto problémům snadno vyhnete.

  • Vynechejte běžná bělidla

Časté používání bělidel může výrazně oslabit vlákna látky a poškodit její strukturu. Pokud se bez bělidla neobejdete, sáhněte po těch na bázi kyslíku nebo po perkarbonátu sodném, který je k materiálu šetrnější a stále účinně rozjasní bílou barvu.

0 Shares

Leave a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..