Zdraví

Hormonální přechod: Když tělo promluví novým jazykem

Menopauza a andropauza se řadí mezi fáze života, kdy dochází ke značným hormonálním změnám v lidském těle. Zatímco u žen znamená menopauza konec biologických hodin, u mužů andropauza označuje pokles hladiny testosteronu a může způsobovat podobné projevy, i když obvykle méně výrazné. Jaké jsou základní příznaky u obou přechodných fází a jak zůstat v harmonii se svým tělem se dočtete v tomto článku.

Nenápadné začátky

Rané začátky menopauzy nebo andropauzy můžete snadno přehlédnout, protože jsou často nenápadné a postupné. Obvykle se to stává v momentech, kdy si procházíte například nějakou náročnější životní etapou a spojujete si s tím i všechno okolo. U žen se začátky projevují nejčastěji v podobě přerušovaného menstruačního cyklu, výkyvů nálad, zvýšené únavy nebo návalů horka.  U mužů to často bývá zpomalený metabolismus v kombinaci se sníženým libidem a únavou. „Díky úbytku testosteronu se začíná v mužském těle tvořit více estrogenu a to je často důvod, proč muži po 40 začínají přibírat na váze a mění se jejich náladovost. Někteří doktoři andropauzu označují jako „obrácenou pubertu“. V pubertě je Váš testosteron na vrcholu. Máte hlubší hlas, svalovou hmotu přiberete jen při pohledu na činky a na sex myslíte pořád. V době mužského přechodu dochází k opačnému procesu. Svaly mizí, pneumatika na břiše se zvětšuje a kvůli přibývající únavě není na sex moc pomyšlení,“ vysvětluje David Buchta, propagátor zdravého životního stylu z PRIMULUS.

Menopauza ve třech fázích

Proces menopauzy není otázkou pár týdnů či měsíců, naopak je to dlouhodobá záležitost, která obvykle trvá několik let. Během této doby dochází v těle ženy k výrazným hormonálním změnám a je důležité k sobě přistupovat mnohem šetrněji. Níže uvádíme základní tři fáze menopauzy:

  1. přechod do menopauzy“: Perimenopauza může začít 8 až 10 let před menopauzou, kdy vaječníky postupně produkují méně estrogenu. Obvykle začíná po čtyřicítce a trvá až do menopauzy, tedy do okamžiku, kdy vaše vaječníky přestanou uvolňovat vajíčka. V posledním jednom až dvou letech perimenopauzy se pokles estrogenu zrychluje. V této fázi může mnoho žen pociťovat příznaky menopauzy, i když máte stále zachovalý menstruační cyklus a můžete otěhotnět.
  2. „Bylo zjištěno, že průměrný věk menopauzy v Evropě je 54 let, v Severní Americe 51,4 let, v Latinské Americe 48,6 let a v Asii 51,1 let,“ říká David Buchta, propagátor zdravého životního stylu z PRIMULUS.

V čem se menopauza od andropauzy liší

Mezi nejvýraznější rozdíly patří míra rychlosti poklesu hormonů. U žen dochází k poklesu estrogenu, progesteronu a testosteronu během několika měsíců, zatímco u mužů pokles hladiny testosteronu může trvat až několik let a pánové tedy nemusí nutně pocítit nějaké závažné příznaky. Dalším rozdílem je ten, že menopauza nemine jedinou ženu, ale andropauza postihuje pouze muže s nízkou hladinou testosteronu.

Pečujte o sebe

To nejlepší, co můžete sobě v tomto přechodném období dopřát, je šetrná péče o tělo a mysl. Obohaťte svůj jídelníček o potraviny bohaté na zdravé tuky, jako jsou mononenasycené a nasycené mastné kyseliny, a vyhněte se naopak zvýšené konzumaci smažených jídel, bílého pečiva a cukrovinek. Nepodceňujte ani kvalitní spánkový režim, protože právě během spánku se vaše tělo nejlépe regeneruje. Obvykle se doporučuje naspat za noc 7-8 hodin. A na závěr, abyste se udrželi fit a v kondici, snažte se denně alespoň o 1-2 hodiny aktivního pohybu.

TIP: Doplněk stravy PRIMULUS

Přírodní doplněk stravy PRIMULUS je vyvinutý pro moderního muže. Zvyšuje hladinu testosteronu, a tím snižuje únavu přes den, zabraňuje nemocem, zlepšuje náladu, zvyšuje libido, podporuje rychlejší nabírání svalové hmoty a zlepšuje celkovou regeneraci organismu. Jeho složení je čistě přírodní a obsahuje ty správné vitamíny, minerály, a navíc i extrakty z černého pepře, kotvičníku zemního a pískavice řecké seno (fenugreek). PRIMULUS je vyvinutý a vyráběný v České republice.

Zakoupit jej lze na e-shopu za cenu 569 Kč za balení na jeden měsíc.

Více se dozvíte na www.primulus.cz.

TIP: Doplněk stravy FEMINUS

Doplněk stravy pro ženy. Díky přírodnímu složení se zaměřuje na posílení imunitního systému a udržení dobrého sexuálního zdraví. Přispívá také ke správnému posílení imunitního systému, močové soustavy, reprodukčního systému a k hormonální rovnováze. Snižuje míru únavy a vyčerpání. Jedná se o přírodní produkt obsahující ověřené látky pro optimalizaci ženského hormonu estrogen.

Zakoupit jej lze na e-shopu za cenu 569 Kč za balení na jeden měsíc.

Více se dozvíte na www.feminus.cz.

0 Shares

Leave a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..