Články

Zázračné účinky zeleného čaje

Do světa se čaj rozšířil z Číny, ještě do 17. století však byla konzumace tohoto nápoje výsadou vyšších vrstev. Dnes už si na dobrém šálku čaje může pochutnat opravdu každý. Řada lidí si pod pojmem čaj představí šálek černého čaje, ten však existuje pouze tři století. Skutečným původním čajem je zelený čaj, který je vhodný nejen při správném pitném režimu, ale může odstranit i řadu zdravotních problémů.

„Obecně je čaj chápán především jako vhodný prostředek ke snižování únavy, neboť podporuje tělesnou a duševní činnost, jeho účinky na lidský organismus jsou však daleko rozsáhlejší. Čaj působí například jako regulátor tělesné teploty. Při horečce tělo chladí a naopak při podchlazení organismus rozehřeje. Léčivé účinky jsou přisuzovány zejména zelenému čaji, který se pije po staletí. Ostatně jeho blahodárné účinky popsal v Knize čajů zenový mnich Eisai už v roce 1191,“ řekl Petr Zelík, zakladatel a vlastník společnosti Oxalis, která se specializuje na čaj a kávu.

Z moderních vědeckých studií vyplývá, že pravidelná konzumace přiměřeného množství zeleného čaje může velmi pozitivně ovlivnit zdravotní stav. Pro přípravu zeleného čaje se používají sušené lístky čajovníku, které během zpracování neprocházejí fermentací a díky tomu si ponechávají účinné látky. Zelený čaj obsahuje velké množství minerálních látek, jako například draslík nebo hořčík, a má velký podíl fluoru, který je významný pro stavbu kostí a zubů. K pozitivním zdravotním účinkům zeleného čaje značnou měrou přispívá vysoký obsah rostlinných polyfenolů, které se vyznačují antioxidačními účinky.

„Zelený čaj je vhodný například během detoxikace jater. Na rozdíl od kávy upravuje krevní tlak, snižuje hladinu cholesterolu a zabraňuje alergickým reakcím. Kromě toho je doporučován jako prevence vzniku rakoviny nebo ke snížení rizika kardiovaskulárních onemocnění. Má antibiotické účinky, působí hlavně proti virům a plísním, ochraňuje chrup před zubním kazem. Zelený čaj je vhodný k regulaci tělesné hmotnosti, urychluje totiž proces spalování kalorií“ popsal účinky zeleného čaje Petr Zelík.

Zelený čaj má jemnou chuť a neobvyklou barvu. Zejména milovníkům černého čaje může jeho chuť připadat kyselejší. Oproti černému čaji má však výraznější povzbuzující účinek, obsahuje méně kofeinu a taninu. Antioxidační účinky zeleného čaje jsou až sedmkrát vyšší než u čaje černého. Zelený čaj je vhodné pít neslazený a bez mléka, to totiž podstatně snižuje jeho léčivé účinky.

Doporučená denní dávka zeleného čaje je jeden až deset šálků. Během těhotenství by se však konzumace měla vzhledem k obsaženému kofeinu omezit na jeden až dva šálky denně. Pokud si žena není jista, není nic jednoduššího než se poradit se svým lékařem,“ uzavřel Petr Zelík.            

TIP OXALISU NA PŘÍPRAVU ZELENÉHO ČAJE

  • Vodou o teplotě 70 – 80°C zalijte čaj v poměru 1,5 dl na 1 čajovou lžičku.
  • Pokud čaj louhujete v konvici, pak navíc 1 lžičku na konvici.
  • Ponechte 2 – 3 minuty louhovat.
  • Poté přeceďte.
0 Shares

Leave a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..