Jídlo a pití

FENOMÉN BIOPOTRAVIN A BIOPRODUKTŮ!

Trendem současné výživy je nakupování biopotravin, které pro náš organismus mají představovat zdravější alternativu stravování v porovnání s běžnými potravinami. Biopotraviny a bioprodukty se získávají z rostlin čí zvířat, které byly vypěstovány či odchovány s minimální spotřebou agrochemikálií za předem stanovených podmínek.

Výhoda biopotravin se objevuje především ve změně přístupu k pěstování rostlin a chování domestikovaných zvířat, především v omezování chemických látek při pěstování plodin a tím i zachování zdravějšího životního prostředí v jejich okolí.

Nevýhodou biopotravin a bioproduktů, jsou podmínky výroby, institucionalizované zákonem a vyhláškami, garantující způsob produkce, nikoliv jeho ekologickou čistotu, tedy přítomnost kontaminujících látek. Další nevýhodou biopotravin je poměrně vysoká cena vzhledem k běžným potravinám.

Ve způsobu a přístupu ke stravování existuje více alternativ a my máme možnost vybrat si tu alternativu, která je pro nás a náš životní styl nejpřijatelnější. Je zde také fakt, že většina z nás zůstává u svých stravovacích návyků, ke kterým jsme vedeni již od útlého věku rodiči. Spousta rodičů nemá v oblasti výživy odborné znalosti a vedou své potomky ke špatným stravovacím návykům, z nichž je nejzávažnější přejídání a vysoká konzumace tučných jídel, což přispívá ke zvýšené obezitě nejen dospělé populace, ale i dětí.

Možných způsobů stravování je mnoho je tedy na nás, ke kterému způsobu se přikloníme. Jakmile se ovšem budeme soustředit jen na určité potraviny (ať už v bio či nebiokvalitě) s omezeným množstvím živin pro naše tělo životně důležitých, s největší pravděpodobností náš organismus po určité době takového jednostranného stravování začne strádat a jeho funkčnost může být ohrožena.

Milan Merva doporučuje pravidelný přísun luštěnin jako je čočka, fazole, hrách a další.

Autor textu: Milan Merva, specialista na zdravý životní styl značky Menu Gold a osobní trenér

Autor fotografií: Menu Gold

0 Shares

Leave a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..