Odlehčená RACIO nálada v kuchyni

Teplé dny, které nás čekají, budou vybízet k lehčímu jídelníčku. Máme pro vás několik tipů na nové lehké recepty i netradiční pojetí tradičních českých pochoutek, které si zamilujete. Zvolíte raději ztracené vejce na mladé špenátu s kukuřičnými Cornies a s čerstvým medvědím česnekem, nebo bude vaším favoritem vařené hovězí s koprovkou Free style? A odlehčený recept máme i pro nadšence do asijské kuchyně – pestrá zelenina v tempuře s Mini rolkami si jistě získá jejich oblibu.

Ztracené vejce na mladém špenátu s kukuřičnými RACIO Cornies
(4 porce)

RACIO CORNIES kukuřičné s medvědím česnekem
4 vejce
200 g baby špenátových listů
Svazek medvědího česneku
50 ml olivového oleje
2 ks šalotky
Sůl, čerstvě pomletý pepř

Čerstvé vejce rozbijeme do šálku. Do kastrolku dáme vařit vodu a přidáme do ní ocet. Do hlubší naběračky nabereme trochu horké vody. Rozbité vejce necháme opatrně sklouznout do naběračky s vodou. Díky tomuto malému triku se vejce nerozteče. Naběračku s vejcem opatrně ponoříme do vroucí octové vody, přičemž pomocí polévkové lžíce se snažíme udržet bílek „pohromadě“. Asi po 1 minutě vejce lžící vybereme z naběračky do vody a necháme je vařit další 2 až 3 minuty. Vejce vybereme z vody děrovanou naběračkou a necháme dobře okapat. Ztracené vejce je dokonalé tehdy, když je žloutek úplně obalený bílkem. K jeho přípravě používáme vždy jen úplně čerstvá vejce.

Na malém množství oleje orestujeme do zlata najemno nakrájenou šalotku a přidáme špenátové lístky, krátce prohřejeme.

Medvědí česnek nejprve nakrájíme nožem najemno, vložíme do mixéru, zalijeme olivovým olejem a dohladka rozmixujeme. Takto připravený a zpracovaný česnek v uzavřené skleněné nádobě vydrží v chladničce i 3 měsíce.

Na talíř uložíme lístky čerstvého medvědího česneku, na ně dva kusy kukuřičných RACIO Cornies s medvědím česnekem, položíme teplý špenát, ztracené vajíčko a pokapeme pestem z medvědího česneku.

Hovězí vařené s koprovkou Free style
(6 porcí)

RACIO Free style kopr a smetana
500 g hovězího masa
500 ml hovězího vývaru
150 ml mléka
250 ml šlehačkové smetany
3 ks mrkve
2 ks petržele
¼ celeru
1 cibule
1 stroužek česneku
Svazek čerstvého kopru
Petrželová nať
3 PL másla
4 PL hladké mouky
2 ČL krystalového cukru
2 ČL citrónové šťávy
2 ks bobkového listu
Sůl, celý pepř podle potřeby
Hovězí maso umyjeme, ve větším hrnci zalijeme vodou, přidáme celý pepř, bobkový list a vaříme asi 40 minut. Přidáme očištěnou mrkev, petržel, celer, cibuli, česnek a svazeček petrželové natě. Vaříme, dokud není hovězí maso měkké. Maso vyjmeme a odložíme na teplé místo, z vývaru odlijeme půl litru, který použijeme k přípravě koprové omáčky. Zbytek vývaru a zeleninu můžeme použít k přípravě polévky. Hovězí maso s vývarem si můžeme připravit i den předem.

V hrnci rozpustíme máslo, přidáme mouku a připravíme světlou zásmažku, kterou zalijeme mlékem a metličkou dobře promícháme, aby se nevytvořily hrudky. Přilijeme hovězí vývar, přimícháme a vaříme asi 20 minut. Přilijeme smetanu, dochutíme cukrem, solí, a citrónovou šťávou. Kopr umyjeme, najemno nasekáme, přidáme do omáčky a už jen krátce povaříme. Hovězí maso nakrájíme na větší kostky a dáme prohřát do omáčky.

Jídlo podáváme s pyramidkou protlačených brambor s čerstvým koprem, prokládaných free style kolečky s RACIO free style s příchutí kopru a smetany.

Pestrá zelenina v tempuře s Mini rolkami
(4 porce)

RACIO Mini rolky rýže a pohanka
Zelenina na smažení
Mladá mrkev
Hráškové lusky
Květák
Mladá cuketa
0,4 litru oleje na smažení

Tempura:
3⁄4 šálku solamylu
1⁄4 šálku hladké mouky
1 lžička prášku do pečiva
1⁄2 lžička soli
1⁄2 šálku hladké mouky
1 vejce

Všechny suché suroviny smícháme. Odebereme jednu třetinu a přidáme vajíčko a vodu do zbývajících dvou třetin. Promícháme a necháme pořádně odležet.

Zeleninu obalíme ve směsi, potom namáčíme do těstíčka a smažíme v horkém oleji při teplotě cca 190 °C, maximálně 200 °C, dvě minuty.

Podáváme s RACIO Mini rolkami rýže a pohanka.

1 Comment

    Leave a Comment