Jídlo a pití

Smetanový vaječný likér od Ivky z Cat&Cook

Hodí se především na přípravu likéru, který budete ředit alkoholem. Výsledek je totiž hooodně hustý
a pokud byste ho neředili, tak budete doslova čekat, než vám steče do pusy ze skleničky. Ale proti
gustu žádný dišputát – pokud toužíte po husťákovi, připravte si ho i bez alkoholu! Jeho konzistence je
krásně pěnová, věřím, že budete nadšení.

Na 4-5 porcí
1 l 30-33 % smetany
9-10 žloutků (podle velikosti)
1 vanilkový lusk**
120 g cukru krupice
Špetka soli
1/2 lžičky skořice
200 či více ml rumu*


*Rum použijte jakýkoliv – ať už klasiku Božkov nebo bílý, který jsme použili my po vzoru našeho
oblíbeného Votre Plaisir.
Žloutky šlehejte s cukrem do světlounké pěny. Použijte ruční šlehač nebo stolní robot s balonovou
metlou. Bude to trvat asi 7 minut. Smetanu, semínka z vanilkového lusku a skořici zahřívejte v
rendlíku na cca 60 – 80 stupňů. Zkrátka se smetana nesmí začít vařit. Smetanou přitom míchejte, aby
se nevytvořil škraloup. Až bude smetana ohřátá, přibližte si ji k mixéru. Do našlehané žloutkové pěny
nalijte sběračku horké smetany a svižně začněte šlehat (na nízký stupeň). Jde totiž o vyrovnání teplot.
Pokud bychom vše promíchali najednou, mohly by se žloutky srazit a měli byste z nich míchačky.
Smetany do žloutkové směsi přidávejte stále více a pokaždé promixujte, aby se vše spojilo. Až bude
směs hezky promíchaná, nalijte ji do rendlíku a za stálého míchání stěrkou nebo vařečkou s rovným
koncem přiveďte k 80 stupňům, pokud nemáte digitální teploměr, hlídejte si, aby se nezačal vařit a až
tam nepůjde udržet prst, máte hotovo. Plotnu mějte zapnutou jen na mírný stupeň a postupně ji
zvyšujte. Já začínám na stupni 4 (z 9) a končím na stupni 6. Krém míchejte v jednom směru a jezděte
přímo po dnu, aby se nepřichytil. Občas si ho klidně stáhněte z plotny a zkontrolujte, jestli se
nepřichytává. Až dosáhnete správné teploty, krém ještě asi 3 minuty míchejte a stáhněte z ohně. Za
občasného míchání ho nechte vychladnout a promíchejte s alkoholem. Nalijte do sklenic a vložte do
lednice. Likér je každým dnem lepší, jeho trvanlivost je minimálně 3 týdny, ale říká se, že díky
alkoholu vydrží opravdu dlouho.


TIP: Pokud by na vás byl likér málo sladký, jednoduše před vychladnutím přisypte moučkový cukr.


**prázdný vanilkový lusk použijte na přípravu domácího vanilkového cukru. Stačího vmáčknout do
dózy s cukrem krupice a postupně přidávat další použité lusky. Uvidíte, jak aromatický cukr vám
vznikne! Až cukr spotřebujete, tak k luskům jednoduše přisypte nový.

0 Shares

Leave a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..