Jarní prázdniny jsou v plném proudu a mnoho z nás vyjíždí s dětmi na hory. Všichni jsou natěšení na pořádnou lyžovačku a kopce sněhu a hned první den se brzy ráno vypraví na sjezdovku. Kvůli nadšení ze sněhových radovánek však často zapomínáme na jednu důležitou věc, která brání únavě, zraněním i špatné náladě, na pořádnou svačinu pro děti i dospělé. „Pravidelné jídlo je během sportování důležité, když sedíme ve škole nebo pracujeme, také na něj nezapomínáme. Při lyžování jej ale často opomíjíme, což je velká chyba, která může stát za vyčerpáním a zraněním,“ říká Blanka Procházková, nutriční specialistka společnosti RACIO, která vysvětluje, proč je důležité si najít na svahu chvilku a dát si hodnotnou svačinu.
Stále ještě častý režim českých rodin na sjezdovkách je prostý: ráno velká snídaně s povelem od rodičů „pořádně se najezte“, celý den na svahu bez jídla, večer obrovská večeře. Do kapsy maximálně jednu sladkou sušenku na celodenní lyžování. Málokdo si uvědomuje, že lyžování je fyzicky náročný sport. „Vždyť se jen vyvezu nahoru a dolů se vezu,“ říkají mnozí. „Ve skutečnosti při poctivém lyžování člověk za jednu hodinu spotřebuje až 500 kcal, tedy energii odpovídající například 1 hodině intenzivní jízdy na kole. Pokud lyžujete celý den, může tak jít o výdej pohybem až 3 500 kcal. Bohatá snídaně a večeře sice mohou tyto nároky pokrýt, ale energie je nejdříve zbytečně ukládána jako tuk a poté odbourávána, což je méně efektivní, a ne vždy je toho unavený organismus schopen v potřebné míře,“ upozorňuje Procházková a zdůrazňuje, že na sjezdovce by měl člověk jíst alespoň každé dvě hodiny.
Základem dne je samozřejmě správná snídaně. „To neznamená, že by měla být ale v takové podobě, která člověka odrovná a on se nemůže dalších několik hodin ani pohnout. Sport pak zcela ztrácí smysl a může dojít k zažívacím problémům,“ říká nutriční specialistka společnosti RACIO a vysvětluje, že snídaně by měla být složená z celozrnných obilovin, čerstvého ovoce a zeleniny s doplňkem kvalitních bílkovin, například výběrové šunky nebo čerstvého jogurtu.
Na sjezdovce jsou potom důležité pravidelné přestávky na jídlo, zapomínat se ale nesmí ani na pitný režim. „Ideální je alespoň jednou za 2 hodinky na 20 minut zastavit, sundat lyže, projít se a protáhnout, nasvačit a napít se. V žádném případě nemůžeme za svačinu počítat rychle zhltnutou čokoládovou tyčinku během cesty lanovkou,“ říká Procházková, podle které je ideální nosit s sebou i nouzovou svačinku pro případ, že by došla energie a bylo nutné ji rychle doplnit.
A jaké je ideální občerstvení na svah? Na menší svačinky je vhodný kousek ovoce nebo zeleniny a k němu celozrnné či pufované pečivo. Kouskem hořké čokolády také dodáte potřebnou energii a zaženete chutě na sladké. K obědu je pak nejlepší dát si poctivou teplou polévku, která žaludek příliš nezatíží, ale dodá energii a zahřeje.
Tip: Kukuřičné Cornies s hořkou čokoládou rychle doplní energii a vejde se do každého batůžku.
Pomocí správného stravování na sjezdovce člověk může zabránit zbytečným zraněním. „Bez jídla chybí energie i pozornost, i když se to na první pohled nezdá, děti i dospělí si tak mohou snadněji způsobit zranění, případně kvůli vyčerpání rychleji nastydnout,“ uzavírá Procházková, nutriční specialistka společnosti RACIO.
Patero rad na sjezdovku:
- Pravidelné přestávky po maximálně dvou hodinách s menší svačinkou.
- Lehká svačina v podobě ovoce nebo rychlých sacharidů by měla být pořád po ruce, aby kdykoli dodala energii.
- Pitný režim je důležitý, i když je zima a člověk žízeň nepociťuje, je nutné tekutiny doplňovat a denně vypít alespoň 2,5 litru.
- Přestávky na jídlo by měly být plnohodnotné, spojené s protažením a krátkým odpočinkem.
- Nemyslete jen na děti, ale i na sebe – i pro dospělého platí, že sjezdové lyžování je energeticky náročné a není radno jej podceňovat.