Jídlo a pití

Pečivo na dovolenou: Nespoléhejte se jen na běžné a vsaďte na pufované chlebíčky

Vyrážíte na dovolenou s plánem vařit si sami? Už dopředu jistě promýšlíte, jaké potraviny si vzít s sebou a kde budete shánět čerstvé pečivo. Chléb vydrží maximálně tři dny a křupavé rohlíky jsou už druhý den gumové. „Spoléhat se na místní obchůdky bývá ošidné, raději se proto zásobte pufovanými chlebíčky nebo Knäckebroty, které vydrží křupavé i dlouho po otevření,“ říká Blanka Procházková, nutriční specialistka společnosti RACIO, a vysvětluje, jaké další benefity pufovaná kolečka mají.

Při pufování se zpracovávají celá zrna, ať už rýže, kukuřice nebo jiných obilovin. „Díky tomu si výrobky zachovávají maximální výživové hodnoty, vyšší podíl vlákniny, která má příznivé účinky na trávicí soustavu a pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi. Zároveň mají chlebíčky nižší podíl přidaných látek,“ vysvětluje Procházková s tím, že široké spektrum rýžových nebo kukuřičných chlebíčků je bezlepkových, tedy vhodných i pro celiaky nebo lidi, kteří se lepku vyhýbají. Nespornou výhodou je i jejich trvanlivost, kterou díky procesu pufování chlebíčky získají. Nemusíte se tak bát, že ztvrdnou nebo zplesniví.

Krátké nahrazení běžného pečiva pufovaným vám také může ukázat nové chutě. „Pokud je pro vás novinkou, může se stát, že po jeho vyzkoušení po něm budete sahat mnohem častěji,“ říká Blanka Procházková a odůvodňuje, proč tomu tak je: „Pufované chlebíčky jsou k dostání v různých variantách a z mnoha obilovin, nabízí tak bezpočet variací na snídani či svačinku. Na trhu je celá řada druhů, obohacených například o superpotraviny nebo semínka, můžete tak vybírat z široké škály podle chuti. Navíc u nich máte jistotu, že jsou skutečně celozrnné a nemusíte se tak složitě pídit v obchodě po složení.“

A co s sebou na dovolenou k pufovaným kolečkům? „Můžete je obkládat stejně jako klasické pečivo. Skvěle chutnají jak naslano, tak nasladko. Vezměte proto třeba pesto nebo trvanlivou pomazánku, kterou můžete doplnit čerstvou zeleninou, ale i marmeládu nebo med a uvidíte, že si výborně pochutnáte,“ vysvětluje Procházková, nutriční specialistka společnosti RACIO.

Pokud vám to možnosti na dovolené dovolí, je určitě dobré najít obchod s lokální zeleninou a ovocem. „Nejenže podpoříte místní drobné obchodníky, ale například v jižněji položených zemích je místní čerstvě vypěstovaná zelenina chuťově vynikající a má více vitamínů, k pufovaným chlebíkům nebo Knäckebrotům ideální,“ uzavírá Blanka Procházková ze společnosti RACIO a nabádá, že všude však platí pravidlo vše před konzumací pořádně umýt pitnou vodou, aby se předešlo střevním potížím.

Plusy pufovaných chlebíčků na cesty

Mají dlouhou trvanlivost
Nezapaří se v sáčku na cestách
Jsou celozrnné
Často bezlepkové
Díky pufování si zachovávají maximální výživové hodnoty
Dají se obložit jako běžné pečivo
Jsou skladné

0 Shares

Leave a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..