Naučte se základní kuchařské dovednosti od kuchařů v Chefparade

Dobrý recept je skvělá věc, aledobrého kuchaře z vás ještě neudělá. Toho totiž dělají teprve dovednosti afígle, díky kterým každý recept proměníte v perfektní výsledek. A právě tytodovednosti můžete odkoukat na kurzech školy vaření Chefparade od zkušenýchkuchařů. Některé věci se prostě naučíte jedině “od kuchařky”, nikoli „zkuchařky”.

  1. Krájení

Správná technika šetří nervy, prsty a čas. „Podle mých zkušeností tak devět z deseti účastníků kurzů krájí zbytečně složitě a na nestejné kousky, což je zdržuje a komplikuje jim rovnoměrnou tepelnou úpravu. Na kurzu je naučím správnou techniku, kterou si pak doma při každém vaření budou procvičovat a už jen zrychlovat,” vysvětluje Lukáš Jeništa, jeden z kuchařů v Chefparade.

  1. Základy jídel

Vybrali jste si kurz, kde se vaří třeba cibulačka? Kromě toho, že se naučíte hned dva druhy, budete ji umět připravovat od samotného základu, tedy od vývaru. A kdo umí perfektní vývar, ten zvládne levou zadní většinu dalších polévek a omáček. Podobně se naučíte základy těst a dalších pilířů kuchyně.

  1. Bezpečnost potravin

Jak uchovávat maso, proč dát do brambor kmín nebo jaké prkénko rozhodně nepoužívat na maso? Pro pokročilé kuchaře možná samozřejmosti, ale pokud si nejste jistí, nehazardujte se zdravím a nechte se provést riziky v kuchyni.

  1. Výběr vybavení

Steak jako podrážka může být způsobený špatně zvoleným masem, nebo pánví. Za špatně nakrájenou cibuli možná může kuchař, ale někdy taky nůž… Jaký typ náčiní je nejvhodnější pro přípravu vašich receptů a jak se o něj správně starat, to všechno vám vysvětlí zkušení kuchaři přímo při v akci.

  1. Porozumění termínům a receptům

Když v receptu píšou „jednu lžičku”, znamená to vrchovatou, nebo zarovnanou? A jak to vypadá, když cibule „zesklovatí”? Porozumět kuchařkovému názvosloví a ujasnit si termíny vám na kurzu pomůžou kuchaři také. Uvidíte, že vám budou recepty v kuchařkách hned vycházet lépe!

  1. Improvizace

Když nemáte česnek, tak tam dejte cibuli… Takhle to v kuchyni nefunguje, ale zkušení šéfkuchaři vám dovedou poradit, jaké jsou další varianty připravovaných pokrmů, čím se dá která ingredience skutečně nahradit nebo jak masový pokrm proměnit ve vegetariánský. Zkrátka po návštěvě jakéhokoliv kurzu budete umět jídla ne tři, ale tak třicet.

  1. Kombinování chutí

„Umění improvizace vám v kuchyni dává neskutečnou svobodu, protože se nemusíte držet striktně receptů a klidně si můžete i vymýšlet své tak, aby chutnaly. Nejdřív ale potřebujete získat cit pro to, které chuti spolu fungují,” vysvětluje Lukáš Jeništa. Proč spolu některé chutě ladí a jiné ne, i to se dozvíte na kurzech Chefparade.

  1. Food styling

Dobrý kuchař by měl umět jídlo naservírovat tak, aby lákalo k ochutnání. Kromě toho, že vám kuchaři ukáží svoje fígle a triky, můžete si na kurzech také vyzkoušet nejrůznější formičky, zdobítka, flambovací pistole a další vychytávky a pak teprve se rozhodnout, co potřebujete mít doma. Vaši hosté i váš Instagram budou mít radost.

  1. Zásady vaření

Stejně jako bezpečnost potravin, tohle je pro každého začátečníka naprostá nutnost – obecná pravidla, co a jak ne/funguje při vaření. Jak udělat jíšku bez hrudek, jak přidávat ocet, aby se omáčka nesrazila a vůbec, proč se něco sráží a jak tomu předejít a další a další a další…

  1. Tipy a triky

Co udělat s formou, aby bábovka šla vždycky vyklepnout? Jak poznat, že je kuře už hotové a nevysušené? Jak zachránit přesolenou omáčku nebo třeba jak umýt připálený hrnec? Na kurzech Chefparade se naučíte fígle, díky kterým často zachráníte celé jídlo a na oplátku se s ostatními účastníky můžete podělit o ty vaše!

Zkrátka: Pokud nejste kuchař profesionál, na kurzech v Chefparade se kromě vybraných receptů posunete během jednoho večera ve svém kuchařském umění mnohem dál než přečtením celé police kuchařských knih. A pro úplné začátečníky je ideální kurz připravený přímo pro ně, ve kterém si na příkladu typického českého menu „vývar, omáčka s knedlíkem, sekaná s bramborovou kaší a koláč” procvičí základy, které budou potřebovat při jakémkoliv vaření. A ještě se pobaví a dosyta najedí 😉

Kurz vaření pro začátečníky (kuřecí vývar s domácími nudlemi, kuře na paprice s houskovým knedlíkem, sekaná s bramborovou kaší, ovocný koláč s drobenkou), 2190 Kč.

Leave a Comment