Pohankové polévky

Vaření a pečení, pití, dětské židličky, příkrmy, dětské nádobí, aj.
BUTTON_POST_REPLY
Mija
PříspěvkyCOLON 7
RegistrovánCOLON 27 červenec 2013, 21:20

Pohankové polévky

Příspěvek od Mija » 22 leden 2014, 23:21

Několik receptu na pohankové polévky. Né všechny jsou vhodné pro malé děti, ale většina polévek je chutná a hlavně zdravá.

Polévka s pohankovými játrovými knedlíčky

300 g hovězího masa, čerstvá kořenová zelenina, 50 g předem nabobtnalé pohanky, lžíce pohankové mouky, 150 g jater, 1 vejce, 1 česnek, sůl, pepř, zelená petrželka.

Do hotového hovězího vývaru vsypeme játrové knedlíčky nebo noky a chvíli povaříme. Knedlíčky připravíme z mletých jater, česneku, pepře, 1 vejce, nabobtnalé pohanky. Spojíme lžicí pohankové mouky. Hotovou polévku dochutíme vegetou, pepřem a ozdobíme zelenou petrželkou.



Polévka s pohankovými knedlíčky a hráškem

25 g zeleného hrášku, 1 l vody nebo vývaru z kostí, 150 g pohankové krupice, 50 g pšeničné mouky, 3 vejce, sůl a petrželová nať.

V osolené vodě nebo vývaru uvaříme hrášek. Pak smícháme z pohankové krupice, mouky, vajec a vody pohankové knedlíčky, které přidáme do polévky. Hotovou polévku dochutíme petrželovou natí.



Uzená polévka s pohankou

1 litr vývaru z uzeného masa, 50 g pohanky, stroužek česneku, sůl.

Do vroucího vývaru přidáme předem namočenou pohanku, česnek a podle chuti osolíme. Můžeme zjemnit mlékem.



Kopřivová polévka s pohankou

1/2 šálku pohanky, trochu kopřivových lístků, větší mrkev, 2 střední brambory, olej, vejce, sůl.

Do předehřátého oleje dáme na kolečka nakrájené brambory a mrkev. Pak zalijeme vodou, přidáme nakrájené listy kopřiv, osolíme a vaříme, dokud brambory nezměknou. Přidáme pohanku a rozmíchané vejce.



Zeleninová polévka s pohankou

2 polévkové lžíce pohanky, 1/2 malé cibule, 2 polévkové lžíce jemně nakrájené kořenové zeleniny, 1 polévková lžíce polohrubé mouky, 1 polévková lžíce másla, sůl, 1 vejce, petrželová nať.

Ve vodě uvaříme zeleninu a jemně nasekanou cibuli. Z másla a mouky uděláme světlou jíšku, přidáme vejce, rozmícháme a necháme ji ztuhnout. Pak dáme jíšku do vývaru, povaříme a přidáme pohanku. Do hotové polévky dáme po odstavení petrželovou nať.



Polévka se smetanou

2 středně velké cibule, 30 g pohanky, 1 dl smetany, 2 polévkové lžíce hladké mouky, 1 polévková lžíce másla.

Nakrájenou cibuli zpěníme na másle dorůžova, zalijeme vodou, přidáme pohanku, osolíme a uvedeme do varu. Poté zahustíme smetanou, kterou jsme smíchali s moukou.


Bramborová polévka s pohankou

3 - 4 střední brambory, 1 cibule, 60 g kořenové zeleniny, 30 g pohanky,10 g sušených hub, 1 lžíce sádla, česnek, kmín, sojová omáčka, petrželka.

Brambory, cibuli, houby a kořenovou zeleninu povaříme v osolené vodě téměř do měkka. Přidáme pohanku, omastíme sádlem, přidáme rozetřený česnek, okořeníme a ochutíme sojovou omáčkou. Do hotové polévky přidáme nakrájenou petrželku.



Pohanková polévka se sušenými houbami

40 g pohanky, 40 g másla, 10 g sušených hub, 1 cibule, kmín, sůl, petrželka, sojová omáčka, 1 lžíce hladké mouky.

Do vroucí osolené vody s kmínem a předem namočenými sušenými houbami přidáme pohanku. Zahustíme moukou a přidáme na másle zpěněnou cibulku. Ochutíme sojovou omáčkou a petrželkou.



Mlynářská polévka

1 cibule, 50 g pohanky, 10 g sušených hub, 3 střední brambory, 60 g kořenové zeleniny, máslo, zelená petržel, sojová omáčka nebo vegeta (případně maggi), sůl.

Cibuli nakrájíme a necháme na másle zesklovatět. Zalijeme vodou, osolíme, přidáme zeleninu a brambory, nakrájené na kousky, vaříme, až změknou. Přidáme pohanku, zelenou petržel a ochutíme kořením.



Rajská polévka s pohankou

60 g kořenové zeleniny, 2 lžíce oleje 1 malý rajčatový protlak, 30 g pohanky, sůl ( muškátový květ).

Očištěnou zeleninu nastrouháme, osmahneme na oleji, zalijeme vodoua osolíme. Po chvíli vaření přidáme rajčatový protlak a pohanku (okořeníme muškátovým květem).



Pohanková polévka s mrkví

1 mrkev, 1 polévková lžíce másla, 1 střední cibule, 5 dkg celeru, 5 dkg kapusty, 10 dkg pohanky, zelená petržel, vývar z kostí, sůl.

Umytou mrkev nahrubo nastrouháme a osmažíme s cibulkou na másle. Přidáme na kostičky pokrájený celer, osolíme a zalijeme vodou, mírně povaříme, přidáme pohanku a necháme na 10 minut odstát. Nakonec okořeníme sekanou petrželkou a maličko pepřem.



Polévka pastýřská

50 g pohanky, 1 polévková lžíce másla, 1 menší cibule, 10 - 15 dkg libového vepřového masa, sůl, 3 středně velké brambory, petrželová nať.

Na másle zpěníme drobně pokrájenou cibuli, přidáme maso (také drobně nakrájené) a osmahneme je. Pak maso osolíme, mírně podlijeme a dusíme asi 10 minut. Přidáme nadrobno pokrájené brambory a opět chvíli dusíme. Polévku doplníme na potřebné množství vodou a dovaříme. Před vypnutím vsypeme pohanku a drobně nakrájenou petrželku.


Polévka drožďová s nočky

2 polévkové lžíce hrubě nastrouhané kořenové zeleniny, 1 polévková lžíce tuku, 1 menší cibule, 4 dkg droždí, petrželová nať, sůl.

Na tuku podusíme cibuli do sklovata, přidáme rozdrobené droždí a pražíme je tak dlouho, až se tvoří škraloup a droždí voní jako houby. Pak je zalijeme vodou, osolíme a přidáme zeleninu, polévku vaříme až do změknutí zeleniny, nakonec přidáme nočky.
Příprava nočků :
1 vejce, špetka soli, 1 a 1/2 polévkové lžíce pohankové krupice.
V hrníčku rozmícháme vejce se solí, přidáme krupici a vymícháme řidší těsto. Necháme ho stát, aby zhoustlo, a pak ho přes vidličku rozléváme po celém povrchu vařící polévky.



Porková polévka

4 dkg másla, 1 pórek, 1 1/2 l vody, 100 g pohanky lámanky, 1/2 masoxu, sůl.

Na kolečka pokrájený porek podusíme na másle, zalijeme vodou, do které přidáme masox, a chvíli povaříme. Podle chuti osolíme. Před koncem varu vsypeme pohanku a už nevaříme. Přidáme drobně nasekanou zelenou petržel, nebo pažitku.



Kuřecí polévka s pohankovými noky

300 g kuřecích drůbků, 1 cibule, trochu kořenové zeleniny, 200 g pohanky, sůl, vegeta, zelená petrželka.

Do osolené vody dáme vařit společně kuřecí drůbky, na čtvrtky rozkrájenou cibuli a mrkev. Po uvaření drůbky vyjmeme z hrnce, z masa odstraníme kosti, které dáme zpět do vývaru, přidáme pohanku a vegetu. Hotovou polévku posypeme zelenou petrželkou.



Mlynářská česnečka

3 stroužky česneku, 1 polévková lžíce másla nebo sádla, 2 polévkové lžíce hladké mouky, 100 g nastrouhaného tvrdého sýru, 1 vejce, 1 domácí klobása, kmín, 100 g pohanky, majoránka, pepř, sůl.

Z mouky uděláme na másle jíšku, zalijeme vodou, osolíme, přidáme na kolečka pokrájenou klobásku, kmín a povaříme. Nakonec přidáme pohanku s prolisovaným česnekem, rozmíchané vejce a majoránku. Polévku necháme na 10 min. odstát, mezitím si nastrouháme na talíř sýr a zalijeme ho polévkou. Dle potřeby přidáme chléb.



Kopaničářská polévka s pohankou

1 větší brambor, 100 g kyselého zelí, l00g velkozrnných fazolí, 30 g sádla, l cibule, 40 g pohankové mouky, 1 polévková lžíce pohanky lámanky, koření, paprika, mletý pepř.

Fazole namočíme den předem do vody, druhý den je povaříme do změknutí. Zvlášť musíme povařit kyselé zelí. Na kostičky nakrájíme brambor a přidáme do zelí, lehce povaříme. Na sádle si připravíme jíšku, kterou zalijeme vodou. Fazole se zelím a s pohankou smícháme a povaříme. Nakonec přidáme pohanku a dochutíme smetanou nebo mlékem a kořením. Můžeme přidat smetanu nebo zjemnit trochou másla.



Pivní polévka s pohankou

1 l světlého piva, 2 polévkové lžíce cukru, l/2 l vody, sůl, 40 g pohankové mouky nebo hladké mouky, l/2 l smetany, l čajová lžíce másla.

Do piva přidáme cukr, vodu, sůl a necháme lehce projít varem. Zhotovíme jíšku z mouky, kterou opražíme na sucho a přelijeme vodou. Jíšku přidáme do polévky. Ve větším hrnku našleháme vajíčko s lámankou a vidličkou lehce dávkujeme těstíčko do lehce vřící polévky. Přidáme smetanu.


Mléčná polévka s pohankou a vejcem

1 l mléka, 1/4 l vody, 3 vejce, 100 g pohanky lámanky, 350 g brambor, 1 malá cibule, 1 žloutek, špetka kmínu, 1 polévková lžíce pohankové mouky, sůl, ocet.

V troše vody uvaříme silný vývar z nakrájené cibule a kmínu. Mléko svaříme a zahustíme moukou rozkvedlanou v malém množství vody. Povaříme a přilijeme procezený vývar z cibule a kmínu. Podle chuti okyselíme a osolíme. Nakonec přidáme pohanku a žloutek rozkvedlaný v troše mléka. Při podávání vložíme na talíř zvlášť ve slupce uvařené a oloupané brambory, nakrájené na čtvrtky. Přidáme nadrobno nakrájená vařená vejce.



Pohanková ovarová polévka

Mražený prejt, pohanka lámanka, sůl, majoránka, pepř.

Prejt rozpustíme, přidáme vodu, uvaříme dle chuti, osolíme, přidáme majoránku, pepř a nakonec do uvařené polévky přidáme trochu pohanky a necháme měknout asi 10 minut.



Pohankovo-sojová polévka

1 l vody, 4 polévkové lžíce pohankové krupice, 2 polévkové lžíce sojové mouky hladké, 2 polévkové lžíce sojové mouky hrubé, 150 g čerstvých hub nebo 30 g sušených, 1 dcl kysané smetany, 1 polévkovou lžíci citronové šťávy, 2 polévkové lžíce oleje, 3 stroužky česneku, majoránka, drobně nakrájená petrželka a pažitka.

Pohankovou krupici a sojovou mouku lehce opražíme. Nakrájené houby podusíme na oleji. Potom ještě s několika lžícemi vody povaříme do měkka. Zalijeme zbytkem vody, přidáme pohankovou krupici a sojovou mouku a všechno povaříme asi 2 minuty. Do hotové polévky přidáme smetanu a dobře rozetřený česnek. Dochutíme citronovou šťávou, petrželkou, pažitkou apod.

BUTTON_POST_REPLY

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: 1 a 0 návštevníků