Božská podzimní páj od Josefa Maršálka

Začíná krásný, barevný čas podzimních dnů, jako stvořených pro posezení s rodinou a přáteli. Skvělá příležitost na jednoduché páje ze sezónních ingrediencí.

Nejlépe chutnají čerstvé, servírované v pokojové teplotě jen tak, samotné anebo se lžičkou dobrého mascarpone či Creme fraiche. Zapíjejte je domácím chai latte či svařeným suchým rosé.

OŘECHOVÁ MEDOVÁ PÁJ S MELASOU

28-30 cm průměr

Křehké těsto:

250 g hladká mouka

35 g cukr krupice

1 g sůl

140 g máslo

45 g studená voda

Mouku, cukr, sůl a máslo zpracujeme do drobenky, přidáme ledově studenou vodu a krátce zamícháme do těsta. Necháme 2 hodiny odpočinout v lednici. Odleželé těsto vyválíme na pomoučeném vále na tloušťku asi 3 milimetrů a opatrně přeneseme do olejem vymazané formy na páj. Dobře přitiskneme ke dnu a okrajům. Na těsto ve formě přiložíme pečící papír a formu vyplníme fazolemi či rýží. Pečeme naslepo ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 25 minut. Po upečení papír i s fazolemi vyjmeme (nevyhazujeme; opět použijeme). Ze zbytku těsta vypícháme různě velké sněhové vločky a rovněž na pečícím papíře upečeme. Po vychladnutí lehce pocukrujeme.

Náplň:

7 velkých vajec

100 g med

100 g melasa

210 g tmavý třtinový cukr

300 g nahrubo sekané ořechy (pekanové, vlašské, lískové, mandle)

6 g sůl

45 g rozpuštěné máslo

1/2 lžičky mletá skořice

1/4 lžičky mletý hřebíček

Všechny suroviny smícháme, máslo přidáme až poslední. Nalejeme na předpečený základ a pečeme při 160 °C 35-40 minut. Ještě horký potřeme dvěma lžícema medu. Dozdobíme pocukrovanými vločkami. Suché svařené rosé, například Frankovka, je skvělým partnerem.

Leave a Comment