Nakrájejte potraviny na velikost „jednohubek“ tak, aby se vašemu dítěti snadno jedly.
„Jednohubky“ by měly mít průměr asi 1–2 cm, většími kousky by se dítě mohlo dusit. „Jednohubky“ jsou vhodné jen pro batolata, která už zvládají potravu kousat.
„Jednohubky“ mohou být:
• kolečka banánů;
• rozlámané sušenky bez náplně;
• kostičky nebo proužky sýra;
• uvařené těstoviny (např. kolínka nebo vrtulky)
• kousky měkkého ovoce (např. hruška, broskev);
• kousky měkkého masa (např. kuře);
• kousky uvařené zeleniny (např. mrkev, brokolice).
Batolata mají „jednohubky“ ráda, protože se jim snadno jedí. Můžete si s nimi dokonce i trochu pohrát:
Vytvořte si skládačku. Obložený chléb rozkrájejte na menší díly, které batole zkouší složit do původního tvaru.
„Jednohubky“ namáčejte. Nechte dítě namáčet „jednohubky“ v jogurtu (vhodné pro kousky ovoce) nebo v rozředěném krémovém sýru (vhodné pro kousky zeleniny nebo brambor).
Vymýšlejte tvary. Z obloženého chleba, palačinek nebo kousků zeleniny a ovoce (např. okurka, jablko) vykrajujte různé tvary (např. hvězdu, smrček, loďku). Na talíři můžete také z potravin vytvořit legrační obličej (např. oči ze dvou malých rajčátek, nos z kousku sýra, pusu z hrášků nebo proužku chleba, tváře z koleček mrkve).
Podle knihy 333 nápadů pro život s batoletem (Portál)
http://obchod.portal.cz/produkt/333-napadu-pro-zivot-s-batoletem/